//

Всесвітня рада Церков вперше зустрілася в Китаї

 Чотири аспекти, якими характеризуються християнські спільноти в Китайській Народній Республіці визначили учасники засідання Всесвітньої ради Церков, яке пройшло в Шанхаї і Нанкінге. Згідно з ними, це: незалежність і автономність, надконфесійність, швидкий ріст і велика кількість викликів і проблем. Форум в середині червня став першим в історії існування Всесвітньої ради з 1948 р. проведеним в Китаї.


Нова релігійна політика уряду в Пекіні після Культурної революції зробила неможливим відкриття храмів і семінарій, видавництва Біблій та іншої духовної літератури. Але є ще більш серйозні проблеми, так, наприклад, більшість євангелистських парафій не мають пресвітерів. Миряни, які є лідерами таких спільнот, часто не пройшли відповідної богословської освіти.


Китайський міністр у справах релігій Цзянго Цзяньенг наголосив під час зустрічі, що "релігійна гармонія" є необхідною умовою для «гармонії в суспільстві". Тому уряд у Пекіні закликає релігійні громади відігравати "активну роль у розвитку гармонійного суспільства". Однією з підстав такого процесу, згідно з китайським функціонером, є гармонія між релігійними громадами і державою. Він вважає, що в Китаї гарантована свобода для всіх християнських громад, за умови, що останні не будуть "втручаються в діяльність уряду та адміністрації".

 

Генеральний секретар Всесвітньої ради Церков, пастор Олава Фікс Твейт, підкреслив, що "Церква в Китаї - це частина Тіла Христового" та "належить до спільноти Вселенської Церкви".

 

За матеріалами radiovaticana.org