//

Всесвітня Рада Церков вітає християн зі святом П’ятидесятниці

Як і щороку, Всесвітня Рада Церков (ВРЦ) виголосила послання до християн з нагоди свята Зіслання Святого Духа, чи П’ятидесятниці, що наближається. Його підписало восьмеро керівників (президентів) цієї організації. Цього року всі християни відзначають це свято в один день – 12 червня.


Обітниця воскреслого Христа, яку Він дав учням перед Вознесінням, що зішле їм Утішителя, сповнюється в день П’ятидесятниці – читаємо в посланні ВРЦ. Це було виражено у двох формах: в шумі «неначе подув шумного вітру» і в «язиках, неначе вогонь». Сходження Святого Духа неможливо описати, тому євангелист Лука вживає слова «неначе» - сказано у посланні.


Сильний вітер і «язики, неначе вогонь» взаємно доповнюють один одного. Перший оновлює атмосферу і створює новий клімат, представляючи середовище повне життя і енергії, а язики символізують інший вид влади. Це є вияв енергії, створеної Богом. Вогонь спалює, обігріває та освячує, і Св. Дух діє в світі «неначе» вогонь, спалюючи те, що є небезпечним чи непотрібним, але також обігріваючи, потішаючи і зміцнюючи. Він «завжди буде джерелом освітлення, яке об’являє істину про таємницю Святої Трійці і людського існування» - підкреслюють співавтори документу.


Вони також зазначають, що Святий Дух сходить в тій хвилині, коли учні були разом зібрані на подячній молитві, щоб перемінити їх зустріч на Церкву Триєдиного Бога. «Шумний вітер» походить не з землі, а з неба, від Отця на небесах. Ця спалююча присутність поділяється на язики і спочиває на кожному учневі. «Таким чином об’являється безпосередній зв’язок між Духом і Словом Божим (Логос) і особовий характер Божих дарів. Дух покаже нам Христа як Господа і Спасителя, і занесе Його разом зі своєю ласкою до людського серця» - зазначається в посланні. Також пояснюється, що «Дух провадить дальше збавчу дію Христа в часі і просторі, випромінюючи Божу енергію, в постаті, яка часто незрозуміла людському помислу».


Влада, яку учні отримали в день П’ятидесятниці, коли на них зійшов Святий Дух, стосується не лише духовного поступу і особистого зростання. Не йдеться виключно про індивідуальну посвяту, про стан захоплення, щоб цим користались лише вони, але це є влада переказувати Євангеліє спасіння усієї людської землі – oikumene, щоб надалі перемінювати світ, провадити справу, яку розпочав Христос. Учні, які до цього часу були налякані, стають відважними апостолами, тими, кому доручене подальше провадження місії Христа у світі, Церква стає назавжди «апостольською» - стверджують автори послання.


Кожен віруючий також палко прагне стати храмом Святого Духа, щоб завдяки дозрілості Його дарів удосконалювати свою особистість, ставати тим же носителем Духа любові, істини, святості і поєднання у своєму середовищі, по відношенню як до найближчих, так і найдальших, докладаючись таким чином до загальної віднови людськості.


На закінчення автори звертають увагу на те, що цьогорічне святкування свята Зіслання Святого Духа дає можливість всім церковним спільнотам і кожному з нас жити Євхаристією і даром Духа. Йдеться також про те, щоб відновити нашу довіру до Його сили і просити Його зі всієї нашої душі, щоб Він захотів перебувати в нас, очищаючи від всіляких плям, щоб зміцнив наше значення і рішучість, відновив  подих і силу Церкви та наблизив нас до навернення і в теперішньому, терплячому світі перемінив нас на «мучеників» хреста і воскресіння, на свідків справедливості, миру і надії.


Всесвітня Рада Церков була створена у 1948 році. На даний час до її складу входять 349 Церков і протестантських, англіканських, православних, старокатолицьких і нехалкедонських спільнот, що налічують понад 560 мільйонів вірних у близько 110 країнах. Католицька Церква не входить до цієї Ради, але від 1956 року тісно з нею співпрацює.


За матеріалами info.wiara.pl