//

Всесвітній союз жіночих католицьких організацій: Право на захист має кожне життя, а не лише так зване «бажане»

У понеділок, 10 грудня, відзначався черговий День Прав людини, встановлений ООН. З цієї нагоди Всесвітній союз жіночих католицьких організацій, штаб-квартира якого розташована у столиці Франції місті Парижі, звернувся до світової громадськості із закликом забезпечити кожній людській істоті фундаментальні права, в тому числі і захист гідності особи від зачаття до природної смерті.

 

У своєму заклику католицькі жіночі організації посилаються на енцикліку блаженного Папи Івана ХХІІІ Pacem in Terris (Мир на землі), підписану 1963 року, та на Загальну декларацію прав людини. «Право на існування та забезпечення мінімальних життєвих стандартів, – стверджується в заяві, – включає право на життя, на харчі, одяг, соціальні послуги та освіту», як також «свободу слова та преси, право працювати, обирати свої заняття, право на зібрання». Але, – читаємо далі, –право на життя слід захищати «особливо сьогодні, коли в багатьох країнах його пояснюють так, ніби захист належить лише тому життю, яке вважається бажаним».

 

З цього випливає заклик католицьких жінок щодо дітей, включаючи і ще ненароджених, щоб їм було забезпечено належний захист, «зокрема, також і юридичний, як до народження, так і після нього». І не лише це. В заяві читаємо, що з права на життя та з прав дітей випливає інше «суттєве право», тобто «право на подружжя та сім’ю». Саме тому католицькі жінки закликають владу та суспільства до захисту сім’ї. Врешті, читаємо у документі, Всесвітній союз жіночих католицьких організацій молиться за те, «щоб усі люди на світі могли жити в мирі та з гідністю».

 

Джерело: Радіо Ватикан