//

Всесвітній день боротьби з астмою: нова розробка Католицького університету Найсвятішого Серця

3 травня пройшов Всесвітній день боротьби з астмою. На сьогоднішній день від цієї хвороби страждає  близько 300 мільйонів людей у всьому світі, а щороку астма стає причиною смерті близько 250 тисяч чоловік. Серед безлічі ініціатив, направлених на те, щоб загострити увагу до цього поширеного захворювання, особливим чином виділяється проект Католицького університету Найсвятішого Серця, де був розроблений свого роду «електронний ніс». Цей пристрій складається із складних датчиків, здатних аналізувати дихання пацієнтів з астмою і складати молекулярний портрет їх хвороби.

Проектом керує проф. Паоло Монтускі з Оперативного фармакологічного відділу Католицького університету. У інтерв'ю кореспондентові Радіо Ватикан проф. Монтускі пояснив, що астма є хронічним запальним захворюванням дихальних шляхів. Її симптоми виявляються епізодично, тому між нападами хворі на астму можуть вести нормальний спосіб життя. Чинниками, що викликають астму, є алергени, пилок, вихлопні гази, фізична напруга, сигаретний дим і вірусні інфекції. Особливо схильні до астми люди, які страждають на алергію.

Потім проф. Монтускі пояснив, що лікування астми передбачає ступеневий підхід: поступово збільшується не стільки доза ліків, скільки кількість різноманітних ліків, залежно від серйозності захворювання. Багато пацієнтів, наприклад безсимптомних, потребують простої терапії бронхолітичними засобами з потреби або для попередження симптомів, як, наприклад, пацієнти з астмою від фізичної напруги. Для інших же, додав проф. Монтускі, необхідна постійна терапія протизапальними засобами.

Джерело: Радіо Ватикан