//

Всенародна проща до Риму: Свята Літургія та акафіст у базиліці святого Петра

На завершення Всенародної прощі до Рима з нагоди благословення Собору св. Софії, 15 жовтня 2012 р., базиліці святого апостола Петра, відбула урочиста архиєрейська Літургія.

 

У Божественній Літургії взяло участь коло 3000 паломників, які прибули на прощу до Вічного Міста. Очолив Службу Божу Високопреосвященніший Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Разом із владикою Ігорем молилися Глава Словацької ГКЦ Високопреосвященніший архиєпископ митрополит Пряшівський Ян Баб'як, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Високопреосвященніший Владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Високопреосвященніший Владика Василь Семенюк, Єпарх Бучацький Владика Дмитро Григорак, Екзарх Луцький Владика Йосафат Олег Говера, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії Владика Тарас Сеньків, Апостольський Екзарх для українців-католиків у Великобританії Владика Гліб Лончина, Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії Владика Борис Ґудзяк, Єпископ-помічник Київської архиєпархії Владика Йосиф Мілян, Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре Владика Іриней Білик. Співслужили із владиками сто священиків УГКЦ.

 

Проповідь для прочан виголосив Владика Борис Ґудзяк. Він, зокрема, пригадав комуністичне лихоліття для УГКЦ, коли з 3000 священнослужителів до 40-их років, у часі підпілля залишилося близько 300 священиків та невелике число монахів й монахинь, які віддано з посвятою служили вірним, проповідуючи правди про Царство Небесне, часто ризикуючи своєю репутацією, а то й життям. Подякував владика Богові за дар свободи, і ту ласку, що сьогодні ми можемо молитися «в мирі та радості в центрі християнського світу». Заохотив вірних бути живими свідками пасхальної радості й закочувати свої духовні рукави до праці. До краю наповнити чашу нашого життя вірою у Бога, «щоб та чаша переповнилася та напоїла нашого ближнього», - сказав преосвященний владика Борис.

 

Літургійну молитву прикрасив мелодійним та глибоким співом камерний хор «Воскресіння» з міста Івано-Франківська.


Після завершення Літургії владики й священики помолилися акафіст до святого священомученика Йосафата Кунцевича архиєпископа Полоцького, мощі якого спочивають у базиліці. Провадив спів катедральний хор «Покров» з міста Мюнхена.

 

Маємо сподівання, що молитва, яка линула перед престол небесного Отця луною Божественної Любові відізветься у душах усіх прочан та зміцнить у вірі та надії серце кожного, хто в будь-який спосіб брав участь у цій знаменній події, яка цими днями відбулася у Римі.

 

Джерело: Радіо Ватикан