//

"Все було зроблено для того, щоб ця процесія не відбулася"-о.Щавінський

У зв’язку з ситуацією, яка виникла в Одесі через заборону міської влади римо-католикам  Одеси провести процесію на свято Божого Тіла навколо власного храму, "Католицький Оглядач" звернувся до отця Віктора Щавінського, прелата, канцлера Одесько-Сімферопольської єпархії РКЦ з кількома запитаннями:

 

- Яким чином Ви трактуєте події навколо заборони процесії в Одесі? Чи не є це виявом утисків релігійної свободи католиків в Україні?

Думаю, що ситуацію, яка виникла, можна було би вирішити, можна би було по-іншому розв’язати. Але я би сказав що більше – йшлося про те, щоб ця процесія Божого Тіла не відбулася. Заяву на цей самий час подала Православна Церква Московського Патріархату. Їхній собор знаходиться на тій самій вулиці, два квартали дальше. Але вони хотіли, щоб саме по тих самих вулицях, що і ми, біля нашого собору пройшла їх хода.  Я вважаю, що це може і не аж таке велике, але обмеження – не дати Католицькій Церкві пройти цю процесію. Тим більше, що стільки років ми вже її проводили і жодних проблем не було. В цьому році проблема появилася. Я би хотів підкреслити, що в даній ситуації хотілося би компромісно підійти до цієї ситуації, по-іншому це все вирішити, провести процесію в інший час чи інший день. Але з того, що вийшло, випливає, що все було зроблено для того, щоб ця процесія не відбулася.

 


-Чи в попередні роки православні також проводили свою ходу в ті ж самі дні?

Так, декілька років тому був випадок, коли обидві акції відбувались в той самий день, православна церква теж мала ходу з певної оказії, і все пройшло нормально, не було ніяких проблем.

 


-Значить, формальний привід  заборони, яким влада міста назвала турботу  про те, щоб запобігти порушенню громадського порядку на вулицях Одеси, фактично, надуманий? Оскільки були одночасні акції на практично недалекій одна від одної відстані і жодних проблем не було, не було ніяких порушень того порядку?


Можна сказати, що так. По одній вулиці, може трохи в іншому напрямку вони йшли, а ми йшли навколо свого катедрального собору, і проблем не було. Цього року йшлося про те, щоб наша процесія Божого Тіла не відбулася. Було подано питання  до адміністративного суду для розв’язання проблеми, відомо, що адміністративний суд заборонив проводити процесію і їм і нам. І коли на суді постало питання, чи сторони мають якісь запитання, то православні сказали, що не будуть оскаржувати цього питання, значить все це було для того, щоб перешкодити католицькій процесії.

 


-Чи не помічаєте ви тенденцій теперішньої влади до утисків католиків в Україні, особливо у зв’язку з відмовою надати землю для церкви УГКЦ і заборони процесії РКЦ в Одесі?


Це є може не так відкрито, але певною мірою є певне тихе переслідування або певні заборони, надумані ситуації чи проблеми, щоб не дати католикам можливості вільного віросповідання чи визнавання віри. З огляду на певні ситуації моя точка зору така: це не є відкрито, але з боку влади є певні обмеження в тому, щоб католицькі віросповідання не мали можливості свого вільного визнавання віри. Якщо взяти до уваги те, що Одеса є багатоконфесіональна,  що кожен має право на вільне віровизнання, але останнім часом відчувається певне обмеження, щоб не дати тої вільної можливості.

 


- Чи плануєте ви якимось чином реагувати на дії одеської влади?

Думаю, що після повернення в Україну владика ординарій скерує певний лист до мера і голови адміністрації. Важливим сигналом є те, що в нашій церкві заплановані єпархіяльні дня молоді, під час яких ми також кожного року йдемо процесією вулицями міста. Постає питання, чи не виникне знов якась проблема і протистояння тому, щоб ця процесія знову не відбулася. Але маємо надію на те, що все буде добре.