//

ВРЦіРО протягом 10-ти років виборює свою незалежність, - Глава УГКЦ

Під час прес-конференції з Блаженнішим Святославом Шевчуком, яка проходила сьогодні на УНІАН, Главу УГКЦ попросили прокоментувати невідкладну зустріч Президента України з  Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, заради якої ВРЦіРО довелось перенести давно заплановану зустріч в Брюсселі з провідними чиновниками Європейського Союзу.


Блаженніший Святослав: 
«Справді, те що відбулося, показує важливість для українського суспільства, а теж і для міжнародної спільноти такої інституції, такої громадської організації, як Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, яка об’єднує представників, глав різних релігійних спільнот і яка представляє 95% усіх віруючих України. Минулого року вона святкувала 15 років свого існування в Україні, з яких  останні 10-ть років, коли мій попередник, Блаженніший Любомир, очолював нашу Церкву і представляв її в ВРЦіРО, були роками боротьби цієї спільноти і Церкви за свободу, за незалежність від державних чинників і структур, які часто мали спокуси інструменталізувати Церкву для своїх інтересів, а з іншого боку - незалежність Церкви від політичних баталій і намагання не дати себе втягнути в боротьбу різних політичних партій і угрупувань. Отож, до певної міри, Всеукраїнська Рада Церков сьогодні має цю незалежність. Ми бачимо, що є спокуса і з боку влади і з боку політичного суспільства цю незалежність, якщо не применшити, то до певної міри її обмежити. І хочу вам сказати, що ми справді намагаємося цю нашу незалежність і свободу, свободу бути Церквою, відстоювати.


Те, що відбулося минулого тижня, дуже цікаво сьогодні осмислювати. До певної міри відбулося дуже велике зацікавлення, я би сказав, неочікуване, ВРЦ. А з іншого боку, вам скажу, що коли ми були поставлені в таку ситуацію вибору, куди їхати чи до Брюсселю, чи йти на зустріч з президентом, то багато моїх колег говорили, що нам часом легше організувати аудієнцію, зустріч з чиновниками Євросоюзу,  ніж з нашим президентом. І тому в певний момент ми все ж таки вирішили просити про перенесення цієї зустрічі в Брюсселі, про що вже є домовлено, і ця зустріч відбудеться, але пізніше, і все ж таки піти на зустріч з нашим президентом.


Чесно кажучи, ми не отримали чіткої відповіді, чому зустріч була такою терміновою. Очевидно, що кожен міг по-своєму інтерпретувати чи догадуватися, але ми все ж таки розуміли, що будування державно-церковних стосунків є важливим елементом будування незалежної української держави. Тому ми, навіть в таких екстремальних обставинах, коли були змушені швидко приймати рішення, яке приймається консенсусом усіх членів ВРЦіРО, все ж таки вирішили відкликнутися на запрошення нашого президента. Сподіваємося, що все українське суспільство і наша влада зрозуміє важливість цієї інституції, яка відіграє важливу роль не лише всередині українського суспільства, але і в контексті міжнародних контактів.


Я висловив президенту особисто свою думку про те, що не потрібно боятися міжнародних контактів ВРЦ, бо всі церкви це роблять. Скажімо, при європейській спільноті і Ватикан має своє представництво, і Російська Православна Церква, і Румунська, і Грецька, тому, думаю, що теж і українські церкви повинні бути там присутні. І, справді, ми хотіли бути голосом громадянського суспільства. Не тої чи іншої політичної партії чи групи, а справді бути голосом своїх вірних і заявити про євроінтеграційні прагнення наших вірних громадян України.»


На наступне питання:  «Що такого важливого вам говорив президент, що це було невідкладно?»  Блаженніший Святослав відповів: «Я думаю, ви це чули (сміється). До певної міри з того, що ми чули, ми не зрозуміли, чому така невідкладність. Це те враження, яким я щиро і відкрито  можу з вами поділитися.»