//

Впроваджувати у життя людську солідарність, – у Берліні триває Європейська Зустріч Молоді

Близько 30 тисяч молодих християн заполонили столицю Німеччини та передмістя. І не залишать її до Нового року. Відучора у Берліні триває зустріч молоді, яку організувала спільнота Тезе. З України на зустріч приїхало 2 тисячі учасників.

 

Вечірня молитва 28 грудня на території берлінського виставкового центру Messegelände офіційно розпочала 34 Європейську Зустріч Молоді Тезе. Усі учасники розмістилися у чотирьох великих виставкових залах, які облаштували під зали для молитви. Брат Алоїз, настоятель спільноти із Тезе, звернувся до молоді із роздумами. Він закликав молодих хлопців та дівчат впроваджувати у життя людську солідарність та намагатися перевести її у вчинки. Також він подякував парафіям та сім’ям, які приймають у себе молодь.

 

У Берліні християни перебувають у меншості, крім того вони поділені на різні конфесії. Проте зараз мешканці столиці Німеччини почувають себе меншістю, коли потрапляють у натовп християнської молоді, яка хоч і належить до різних конфесій, проте екуменічно налаштована.

 

Перед обідом, коли молодь їде зі своїх парафій до виставкового центру Messegelände, де відбуваються спільні молитви, міський транспорт переповнений. Те ж саме відбувається ввечері. Учасники «паломництва довіри» співають, жартують та спілкуються різними мовами.

 

Сергій Чернов із Києва вважає, що свідчення молоді повинне позитивно вплинути на німців:

 

«Ми з дружиною навчаємося в Австрії. І кожного разу, коли ми виїжджаємо на навчання, з одного боку радіємо, що поживемо якийсь час у Європі, у кращих умовах, ніж в нас в Україні, а з іншого – не хочеться жити в такому аморальному суспільстві, яким останнім часом стали мешканці Євросоюзу. Добре, що ця зустріч відбувається в Німеччині. Я думаю, наша місія показати людям інший шлях життя та радість жити у Божій любові», - переконаний Сергій, який приїхав на зустріч в екуменічній групі від Паломницько-Реколекційного Центру Рафаїл.

 

Нагадаємо, «паломництво довіри», яке спільнота Тезе організовує уже 34 рік поспіль, триватиме до 1 січня. Молоді люди проводять дні у молитві та спілкуванні. У міжнаціональних та міжконфесійних групах у різних парафіях Берліна та передмістя молодь зустріне разом Новий рік.

 

Зранку учасники «паломництва довіри» зустрічаються на молитві у парафіях, біля яких вони живуть. І там у малих групах діляться своїм досвідом, враженнями та емоціями. Сьогодні молоді хлопці та дівчата роздумували над першою частиною листа брата Алоїза та говорили про довіру.

 

Двічі на день відбувається молитва у виставковому центрі Messegelände. Також усі охочі можуть відвідати низку семінарів, які присвячені різним темам: благодійності, життю вірою, міжрелігійному діалогу, економіці, суспільній справедливості. Молодь має можливість побувати у мечеті та у Рейхстазі.

 

Минулого року Європейська Зустріч Молоді відбувалась у голландському місті Роттердам. У ній взяло участь близько 1700 українців.

Юлія Завадська

Джерело: CREDO