//

Вперше під головуванням Владики Михаїла Колтуна відбулося засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України.

16 лютого під головуванням Владики Михаїла Колтуна, керівника Департаменту Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, відбулося засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України. На початку засідання владика відзначив важливість духовного виховання особи, якій довірено зброю та виключну роль Церкви у формуванні моральних цінностей військовослужбовця. Завдання, до яких кожного з нас покликано мусимо виконувати переконано і впевнено. Від кожного з нас залежить ефективність діяльності Ради - підкреслив Голова Ради.

 

Вперше на засідання Ради були запрошені представники інших силових структур України, які малим змогу познайомитись з досвідом співпраці різних релігійних конфесій та Міністерства оборони України. В. о. заступника Департаменту гуманітарної та соціальної політики Міністерства оборони України Щербінін О. М. виступив з приводу Доручення Президента України міністерствам та відомствам України щодо посилення військово-патріотичного та духовного виховання військовослужбовців та забезпечення їх конституційного права на свободу віросповідання.

 

За результатами проведеної під час засідання дискусії було ухвалено рішення запропонувати Міністерству оборони України створити міжвідомчу робочу групу (при Міністерстві юстиції України) з розробки нормативно-правового акту щодо впровадження інституту капеланства. Свящ. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту УГКЦ у справах душпастирства силових структур України запропонував підготувати проект листа до Президента України за підписом глав церков щодо спільної позиції в цьому питанні, а також виступив з пропозицією, зважаючи на завдання які стоять перед Радою (дорадчий характер), виробити рекомендації Міністерству оборони України щодо задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

 

На засіданні також була створена робоча група з підготовки міжнародного круглого столу Досвід армій іноземних країн в забезпеченні душпастирської опіки військовослужбовців. Наприкінці засідання Ради було затверджено Перспективний план роботи Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України на 2011 рік. Наступне засідання Ради заплановано на 30 березня цього року.

 

Інформаційна служба Департаменту військового капеланства