//

"Воююча Церква – поняття немодне, але правдиве", - Бенедикт XVI

«Дякую Богові за всі роки мого життя, навіть за темні ночі. Тому що в ретроспективі видно, що ночі були потрібні та добрі», – сказав Бенедикт XVI на завершення обіду з кардиналами, що проживають у Римі. Спільною трапезою Папа хотів подякувати кардиналам за побажання з нагоди його 85-го дня народження. У короткому слові після закінчення зустрічі Бенедикт XVI прокоментував нинішню ситуацію в Церкві.

 

«Концепція Ecclesia militans – воюючої Церкви – не модна сьогодні, – сказав Папа. – Однак, насправді ми розуміємо, що вона правдива і відображає істину. Ми бачимо, що зло, хоче захопити весь світ, і що доконечно потрібно боротися зі злом. Бачимо, що зло часто використовує для цього жорстокість, вдаючись до різних форм насильства, але видає це за добро, отже, порушує моральні устої суспільства. Святий Августин сказав, що вся історія є боротьбою двох видів любові: любові до себе, аж до зневажання Бога, і любові до Бога, аж до зневаги себе у мученицькій смерті. Ми беремо участь в цій боротьбі, а у боротьбі важливо мати друзів. Я маю друзів з Колегії Кардиналів. З ними я почуваю себе, як вдома, впевнено в компанії великих друзів, які разом зі мною, і вони всі разом з Богом. Дякую вам за цю єдність в радостях та турботах. Ми йдемо вперед. Господь сказав: «Будьте сильні: Я переміг світ». Ми разом в «команді» Господа, тобто в команді переможців».

 

Від імені гостей слово мав декан Колегії кардиналів, кардинал Анджело Содано. Він зазначив, що недавній День народження Папи і річниця його понтифікату стали доброю нагодою, щоб співати подячний гімн Te Deum. У цьому контексті він нагадав про постійний заклик Папи Бенедикта ХVI до відродження віри.

 

За матеріалами info.wiara.pl