//

Волонтаріат пенітенціарного душпастриства УГКЦ підвів підсумки і намітив плани на майбутнє

Від створення Центру координації волонтерської співпраці Пенітенціарного душпастрства УГКЦ у Київській Архиєпархії пройшов один рік. 16 лютого 2012 року у храмі Св. Миколи Доброго відбувся Стрітенський вечір для волонтерів служіння в'язням. На сьогодні він об'єднує 32 волонтери, що регулярно включаються у заходи служіння.

 

Задум про кращу координацію в’язничного служіння став плодом проведення навчальних семінарів, які проходили у трьох єпархіях УГКЦ 2009 року. До участі у навчанні були запрошені переважно студенти, які фахово є зацікавлені у служінні: майбутні юристи, соціальні працівники, психологи і педагоги. Проте, коло учасників не обмежилося згаданими професіями. Наприкінці 2010 року у храмі Св. Василія Великого у Києві відбувся семінар «Покарані, але не відкинені», де йшлося про роль служіння мирян в опіці в’язнями. Саме це посприяло формуванню ініціативної групи, яка протягом лютого-березня 2011 року провела шість організаційних зустрічей, що завершилися створенням Центру волонтерської співпраці Київської Архиєпархії УГКЦ. Його натхненниками стали семінарист Андрій Дорчак, Тарас Пшеничний, Христина Шонь, Василь Возняк. Центр покликаний об’єднати старе і молоде волонтерське служіння, що здійснюється на території Київської Архиєпархії УГКЦ. Як відомо, діють близько 20 років служби в’язнів при «Карітас-Київ» та при парафії Св. Миколая на Аскольдовій Могилі. Принагідні волонтери беруть участь у щорічних заходах на великі свята та у соціальні дні щороку. Серед них – Патріарший хор, парафіяльні вертепні ватаги, студенти різних навчальних закладів.

 

Підсумки першого року  діяльності Центру волонтерського служіння виявилися багатими на події:
1  -  Хресна дорога в Прилуцькій колонії,
2  -  великодні відвідини установ,
3  -  Товариський футбольний матч з вихованцями Прилуцької колонії неповнолітніх,
4  -  Спортивне свято "Козацький гарт" у Прилуцькій колонії,
5  -  відправка робіт образотворчого мистецтва в'язнів до Берліну,
6  -  Збірка коштів на мед і плоди та відвідування установ на Спаса,
7  -  акція "взуття - в*язням!"
8  -  благодійний бал для збору коштів на реабілітацію жінок після звільнення,
9  -  акція збору подарунків від Св. Миколая (зубна паста і щітка в'язневі),
10 - різдвяні візити в установи.

 

Це головні події року, які викликали резонанс та спонукали до нових задумів. На зборах прозвучала пропозиція щодо оформлення Центру волонтерської співпраці Київської Архиєпархії УГКЦ на основі статуту. Отже, відтепер формуються засади волонтаріату.

 

Потім о. Костянтин представив календар заходів та значних подій 2012 року в царині душпастирства. Волонтери зосередились на найближчих заходах в лютому-березні Як, наприклад, 22.02.2012 - Міжнародний день підтримки жертв злочинів). На зборах була також обговорена перспектива проведення навчання волонтрерів.

 

За задумом волонтерів – Центр покликаний посприяти розвитку харитативного та євангелізаційного служіння та надавати ефективну допомогу священикам-капеланам. Він поєднує свої зусилля у напрямку діяльності Комісії пенітенціарного душпастирства Архиєпархії, яку з благословення владики Кир Йосифа (Міляна) очолив о. Віталій (Котик), ЧНІ.

 

За висловом Святішого отця Венедикта XVI пенітенціарне служіння збагачує еклезіальне життя як кожної християнської спільноти, так і кожної єпархії в цілому.

 


Центр волонтерської співпраці Пенітенціарного душпастрства УГКЦ у Київській Архиєпархії.