//

Внаслідок селективних абортів, щороку у Вірменії не народжується 1400 дівчаток

У Вірменії, яка гордиться своїм християнським корінням, все популярнішим стає явище селективних абортів. Кожного року принаймні 1400 дівчаток не народжуються лише тому, що їх стать розпізнали за допомогою ультразвуку.


Як повідомляє портал Vatican Insider, Вірменія не є країною для дівчат: в той час як звичайне співвідношення чоловіків до жінок становить 105 до 100, у Вірменії воно становить 114 до 100. Виглядає на те, що Вірменія наслідує сумну практику селективних абортів у Індії та Китаї. Однак цей факт викликає ще більший подив, якщо врахувати, що ця країна дуже гордиться своїм християнським корінням.


Кілька тижнів тому Рада Європи видала резолюцію, в якій засудила практику селективних абортів, наголошуючи на тому, що вона є також поширеною на Балканах. Через кілька днів після того вірменська журналістка Наноре Барсуміан опублікувала статтю, в якій зобразила тривожну картину: поєднання традиції легкого проведення абортів, успадкованої після років Радянського Союзу, та глибоко закорінена ментальність, яка не дружньо налаштована по відношенню до жінок. За цифрами, які демонструють рівень абортів та співвідношення статей, стоїть цілком незаконна (але, очевидно, толерована) практика: у Вірменії дозволено проводити аборти лише до 12 тижня вагітності, коли стать дитини ще невідома. Вірменський відділ Фонду народонаселення ООН подає приблизні дані: щороку принаймні 1400 дівчаток не народжуються лише тому, що їх стать була визначена за допомогою ультразвуку.


Стаття вірменської журналістки викликала бурхливе обговорення. Одним з головних питань було: чому на цю проблему не реагує місцевий православний патріархат? Вірменці люблять хвалитись тим, що вони були першою країною, яка визнала християнство державною релігією – ще в 301 році. Відповідно до даних офіційної статистики, 98% вірменів – християни (хоча не слід забувати про наслідки масового атеїзму, який поширювався там в часі радянського комунізму). Як зазначається у статті Vatican Insider, Вірменська Апостольська Церква ніколи не поспішала публічно засудити аборти. У 1995 році тодішній глава ВАЦ, Карекін І, під час візиту до США відповів на питання журналіста Washington Post: «Ми не видаємо догматичних заяв і не нав’язуємо принципів. Якщо свідомість людини формується християнськими принципами, то ця людина повинна вільно звертатись до таких специфічних питань, як аборт. Церква не повинна втручатись у такі деталі. Ісус ніколи ні до чого не примушував своїх учнів».


Схоже на те, що таким самим є ставлення і його наступника, Карекіна ІІ, котрий очолює ВАЦ з 1999 року. У цьогорічному різдвяному зверненні він піддав критиці сучасний світ, «обтяжений труднощами, протиріччями і людськими конфліктами». Він також додав, що «відкинення Христа та Його заповідей спричиняє до виникнення воєн та трагедій, загрожує нашій планеті, спричиняє ослаблення душі і духа, як насильницьке порушення життя, даного Богом». Стосовно останніх слів він навів лише два приклади: вбивство і самогубство. Питання ненароджених дітей, очевидно, і досі становить табу для Вірменської Апостольської Церкви.