//

Владики Синоду відслужили Літургію в катедральному соборі Святих Володимира і Ольги у Вінніпезі

«Приїзд до Канади блаженного Микити (Будки) ми сприймаємо як створення в цій країні УГКЦ із її унікальною пасторальною структурою та історичною християнською ідентичністю. Блаженний Микита – перший єпископ УГКЦ у Канаді, який захищав українців на цій землі, адже він був їхнім унікальним соціальним і політичним голосом на початку минулого століття. Крім цього, він став об’єднавчою особою для тих українців, які були розділені великими відстанями на цій чудовій землі, що стала для них новим домом», - про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, під час Літургії в катедральному соборі Святих Володимира і Ольги, що в м. Вінніпезі (Канада), 9 вересня 2012 року.

 

За словами Предстоятеля УГКЦ, Христос перебуває у Церкві через своє Містичне тіло і робить нас частиною християнської родини кожної Літургії, яка є знаком Нового Завіту. «У таїнстві Євхаристії він розділяє свій внутрішній вогонь із нами, тому ми повинні бути щасливими, поділяючи із Ним таким чином Царство Небесне», - каже Глава УГКЦ.

 

Крім цього, Блаженніший Святослав зазначив, що Синод УГКЦ відбувається в Канаді невипадково: Отець Небесний послав сюди архиєреїв, щоб вони прикликали всіх прийти і взяти участь у бенкеті Небесного Царства. На думку Глави Церкви, прийти на цей бенкет - означає «не тільки постати перед Богом, а й стати членом Його Церкви». «Святкуючи цей божественний бенкет сьогодні і пам’ятаючи 100-ліття УГКЦ у Канаді,  наша Церква хоче закликати всіх у цій країні – українців і неукраїнців, стати синами і доньками Бога», - сказав промовець. На думку Першоієрарха УГКЦ, представлені тут єпископи УГКЦ заохочують усіх відновити віру і знову відкрити для себе духовний скарб УГКЦ у Канаді. А це означає також  жити справжнім християнським життям, зростаючи у святості.

 

Наостанок Глава УГКЦ згадав постать свого  попередника Андрея (Шептицького ), бо «завдяки його батьківській турботі наші люди в Канаді отримали перших священиків-місіонерів». Адже Митрополит Андрей ніколи не забував про своїх дітей у цій країні і завдяки йому приїхав до Канади перший український єпископ. Він пригадав і те, що в 1910 році Митрополит Андрей відвідав Канаду і, повернувшись до України, в лютому 1911 року написав славний Лист-послання до русинів-українців Канади, підтримуючи їх словом, даючи їм надію. У листі зокрема йдеться: «Будьте вдячними до краю, котрий вас прийняв і дав вам можливість нового, ширшого і кращого життя, але держіться всіх добрих старих українських звичаїв». Закінчує Митрополит Андрей своє послання думкою: «У всіх працях і змаганнях передусім старайтеся о поміч з неба».

 

«Ми вітаємо вас від імені всієї УГКЦ і пригадуємо  вам те, що ви є членами великої сім’ї Христової, яка пам’ятає про вас, любить і підтримує вас», - сказав на завершення Глава УГКЦ.

 

Після Літургії Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, зачитав Декрет Блаженнішого Святослава про скликання Синоду Єпископів УГКЦ у Канаді.

 

Департамент інформації УГКЦ