//

Владика Венедикт взяв участь у святкуваннях дня блаженної Саломеї в Кракові

Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії перебував з трьохденним візитом у Кракові (Польща), щоб взяти участь в урочистостях з нагоди відзначення 800-ої річниці від дня народження блаженної Саломеї княгині галицької, батьки якої походили з України.

 

У п’ятницю ввечері 18 листопада владика Венедикт в монастирському храмі отців францисканців, спільно з римо-католицькими ієромонахами та парохом греко-католицької парохії «Воздвиження Чесного Хреста» м. Кракова, отцем Василем Павлишином, служив Божественну Літургію у візантійському обряді. До спільної молитви долучився також і хор греко-католицької парохії, який молитовно, українською мовою супроводжував Богослуження.

 

У суботу ввечері 19 листопада Владика Венедикт разом з кардиналом-емеритом Францішеком Махарським та чисельним римо-католицьким духовенством у базиліці св. Франциска молився Літургію у римо-католицькому обряді з нагоди 800 ліття з дня народження блаженної Саломеї.  Молитва відбувалася у супроводі  хору з оркестром м. Кракова.  Його еміненція кардинал Францішек під час месси виголосив змістовну проповідь про життя блаженної, та від імені усіх присутніх привітав гостей з України, які прибули до Кракова, щоб вшанувати пам’ять блаженної Саломеї. В цей день також відбулося урочисте перенесення мощей блаженної до храму, де відтепер вони перебуватимуть постійно.

 

Завершився візит владики Венедикта до Кракова в неділю, 20 листопада відвідинами греко-католицької громади Воздвиження Чесного Хреста. У своєму слові до українців Кракова, архиєрей сказав: «Христос прагне нам допомогти, прагне перебувати в нашому житті, але коли ми відчуємо потребу. Бог ніколи не бігає за нами не каже, що ви робите, які дурниці чините? Бог і далі чекає на нас де б ми не були. Бог очікує на нас і готовий прийти до нас, але ми маємо усвідомити чи потребуємо Його чи шукаємо Його. Відповідь є у кожного з нас».


Прес-служба Львівської архиєпархії


Довідка:

Блаженна Саломея народилась 1212 року. Її мати походила з України, а батько Лешко Білий був поляком. Вона вийшла заміж за угорського короля Коломана і жила з ним в дівственному союзі. Після його смерті повернулась в Польщу і в 1245 р. вступила до монастиря Кларисок (жіноча вітка ордену францисканців) в м. Завіхосцьє, який згодом був перенесений до передмістя Кракова і для якого вона щедро пожертвувала все своє багатство. Багато років була настоятелькою цього монастиря, подаючи всім приклад смиренного християнського життя, щедро допомагаючи бідним, воздвигаючи храми і відновлюючи монастирі. Упокоїлась в Бозі 17 листопада 1268 року. Її мощі знаходяться в храмі францисканців у Кракові.