//

Владика Венедикт (Алексійчук): Життя богопосвяченої особи має бути чутливим до потреб Церкви і суспільства

Темою першого дня Патріаршого Собору про богопосвячене життя в УГКЦ є Божий поклик. 1 вересня учасники Собору роздумували над причинами Божого покликання, історією і традицією монашества в УГКЦ, ідентичністю і харизмами монаших спільнот та спільнот богопосвячених мирян в Церкві.

 

Як зазначив Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, у першій соборовій доповіді «Чому Господь кличе до богопосвяченого життя», покликання кожного з нас завжди залишається таїнством щодо того, чому Бог кличе. Однак, завдання такого покликання чітко зрозумілі: «Бог кличе осіб до богопосвяченого життя, щоб вони були прикладом розвитку духовної сфери людини, і знаком Божим тут на землі».

 

«Ми завжди є свідомі того, що, остаточно, сам Господь покликав нас до цього життя. Хто відповідає на це покликання зобов’язується жити згідно ідеалу, який бачить в особі Христа. Сама людина може лише роздумувати, чому Бог кличе, але не може ніколи і нікого покликати, не може стати на місце Бога. Ми не є в змозі «виготовляти» покликання. Це є виключно Божа прерогатива», – зауважив владика.

 

Цитуючи блаженного Папу Івана Павла ІІ, владика зауважив, що Церква тепер потребує в світі не так вчителів, як свідків. Бог потребує своїх свідків. А свідком може бути той, хто бачив, хто був свідком чогось. «Тому богопосвячена особа може лише тоді бути свідком, коли має свій досвід Бога. А якщо ми не маємо свого досвіду Бога і проповідуємо про Нього, тоді наше свідчення непереконливе. І стосується це не тільки монахів, але й мирян-християн», – сказав Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

 

На його переконання, Бог кличе до богопосвяченого життя не щоб чимось Йому служити, але щоб найперше бути з Ним. «Шукати і пізнавати Його волю – це найголовніше. Саме так ми бачимо, де Бог хоче провадити кожного нас до спасіння: приділяючи більше свого часу молитві чи праці. Життя богопосвяченої особи завжди є чутливим на потреби Церкви, суспільства. Але щоб бути чутливими, треба бути в Бозі», – наголосив Владика Венедикт.

 

З 31 серпня до 4 вересня в Прудентополі (Бразилія) проходить Патріарший Собор про богопосвячене життя в УГКЦ. На соборові наради прибули єпископи, священики, монахи та миряни УГКЦ з тридцяти архиєпархій, єпархій та церковних осередків в Америці, Європі, Азії та Австралії. Завданням Собору є створити необхідні умови для розвитку покликань до богопосвяченого життя та здійснення післаництва в церкві та суспільстві.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ