//

Владика Василій Семенюк, єпископ Тернопільсько-Зборівський, освятив каплицю Прсв. Богородиці у Збаразькій виправній колонії

5 грудня 2011 р. на базі Збаразької виправної колонії (№ 63) відбулося освячення каплички Пресвятої Діви Марії, яка розташована на території міжобласної спеціалізованої туберкульозної лікарні при установі. Під керівництвом настоятеля церкви Христового Воскресіння м. Збараж о.Омеляна Колодчака в рамках святкування відбулося театралізоване дійство “Стоїть Пречиста Діва поміж нами… ”.

 

Капличка стане для засуджених жінок, які перебувають на стаціонарному лікуванні, місцем де вони зможуть усамітнитися та помолитися. У події брали участь керівник Відділу УГКЦ для душпастирства у Пенітенціарній системі України о. Костянтин Пантелей, священики Збаразького деканату, Начальник управління Державної Пенітенціарної Служби України в Тернопільській області генерал-майор внутрішньої служби Павло Лосик, начальник Збаразької колонії полковник вн. сл. Олександр Ретюк, заступник начальника установи підполковник Людмила Леськів.

 

2004 року до установи прийшов душпастир УГКЦ о. Омелян Колодчак, що здійснює опіку жінками і понині. На території установи від 2007 року діє каплиця Св. Димитрія, в якій літургійні відправи здійснюють священики УГКЦ та УПЦ КП. Проте,  дільниця, на якій розташована лікарня є відокремлена від основної установи. Тому давно вже існувала необхідність в освяченні особливого місця для молитви жінок, що перебувають на лікуванні. Марійська дружина при храмі Св. Христового Воскресіння м. Збаража (діти від 13 до 15 років) вже протягом трьох років допомагає капеланові о. Омеляну опікуватися жінками в установі.  Саме вони подарували для каплиці фігуру Пресвятої Богородиці.

 

Джерело: prison-pastoral.blogspot.com