//

Владика Михаїл Колтун освятив новий престіл для півтисячолітнього храму

4 червня 2012 року в с. Потелич Рава-Руського деканату урочисто відзначили 510-ту річницю церкви Святого Духа, яка є пам’яткою архітектури національного значення і претендує потрапити у спадщину ЮНЕСКО.

 

Правлячий архиєрей Михаїл Колтун освятив новий престіл у вівтарі та очолив Божественну літургію. З архиєреєм співслужили шістнадцять священиків, серед них вихідці із Потелич – о. Іван Залуцький, о. Андрій Бурда та о. Роман Улицький. Увечері біля храму відбувся святковий концерт священичого тріо «Новий час». Свято організував настоятель храму – о. Роман Семенюк.

 

Звертаючись до чисельно присутніх парафіян та гостей, єпископ Михаїл сказав: «Маємо дякувати Богові за цей дар на землі, що ми можемо спілкуватися з Ним у храмі Духа Святого». «Цей храм – це історія віри і молитви, це пам’ятка нашої християнської культури. Цей храм пережив різні лихоліття, але прийшов час миру, коли ми можемо відновити цей храм, зберігати його як спадщину віків, яка прийшла до наших днів через руїни. Наше завдання любити цей храм Святого Духа, який спорудили наші предки», – наголосив архипастир.

 

Після процесії, що пройшла довкола храму, лунали привітання із празником та довголіттям місцевої церкви. Так, директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві, п. Володимир Герич зазначив: «На тлі наших життєвих негараздів ми все більше починаємо розуміти вартість своєї культурної спадщини. Адже в наших пам’ятках наша історія і наше майбутнє. Ця церква є пам’яткою архітектури, яка належить регіону і всій державі, а ми хочемо щоби вона належала всьому світові. Тому докладаються зусилля, щоби в наступному році ця церква увійшла в список світової і культурної спадщини ЮНЕСКО (претенденти: 8 дерев’яних храмів з України та 8 з Польщі)».

 

Прес-служба єпархії