//

Владика Ігор відвідав осередок медичних капеланів

20 листопада 2011 року Вискокопреосвященніший Владика Ігор, Архиєпископ Львівський, здійснив душпастирські відвідини громади, каплиці Святих Безсрібників Косми і Дам’яна (м. Львів, вул. Лисенка, 45), яка є душпастирським осередоком медичних капеланів.

 

Каплиця має давню історію, але після виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля, зусиллями працівників лікарні, богослужіння у храмі були відновлені.

 

Архиєпископ Львівський очолив святкову Божественну Літургію, якому співслужили настоятель каплиці о. Володимир Мощич та інші священики Львівської архиєпархії. У спільній молитві участь взяли парафіяни храму, представники влади міста, а також медичний персонал Інфекційної клінічної лікарні, яка знаходиться поруч.

 

У своєму слові архиєрей подякував найперше о. Олегу Москалю, який довший час сповняв своє віддане та ревне служіння у цій каплиці, а також через призму життя святих чудотворців і безсрібників Косми і Дам’яна, показав важливість дару служіння людям і відношення до багатства, розуміння якого у багатьох є викривлене.

 

«Сьогодні ми мали унікальну нагоду вітати на нашій парафії Високопреосвященнішого Владику Ігоря. – розповідає адміністратор каплиці о. Володимир Мощич. - Подія є знаковою не лише для парафіян храму, але усіх душпастирів, які своє служіння здійснюють при медичних установах, адже наш храм є осередком медичних капеланів Львівської архиєпархії. Присутність Архиєрея, його молитва, духовне слово, дало нам наснагу й надалі здійснювати повірене капеланське служіння».

 

Варто нагадати, що 25 жовтня 2010 року був підписаний договір про співпрацю між Курією Львівської архиєпархії УГКЦ, Управлінням охорони здоров’я та Львівською міською організацією професійної спілки працівників охорони здоров’я України.

 

Основною метою угоди є гуманізація медичного суспільства, впровадження та посилення загальнолюдських цінностей, надання духовно-психологічної підтримки працівникам і пацієнтам закладів охорони здоров’я.

 

Сьогодні у Львівській архиєпархії є понад 30 душпастирів, які працюють при лікарнях, звершуючи своє особливе і нелегке служіння.


о. Павло Дроздяк,
прес-секретар Львівської архиєпархії

 

Церква Безсребреників Косми і Дам’яна
Юля Смакула
"Львівська пошта", №98 (1130), 6 вересня 2011

Якщо гуляти вул. Лисенка, можна побачити греко-католицький храм Безсребреників Косми і Дам’яна. Та храмом він став лише у 1998 році. До цього часу він функціонував як костел Матері Божої Неустанної Помочі при монастирі кармеліток босих, а пізніше – францисканок.

У 1875 р. влада Пруссії ліквідувала монастир кармеліток босих у Познані. Після численних переїздів, через 11 років графиня Кароліна Рачинська запропонувала кармеліткам оселитися у Львові. 5 лютого 1888 р. Рачинська разом з чоловіком Карлом-Едвардом купила ділянку на вулиці Курковій (нині вул. Лисенка). Коштом Рачинських тут збудували монастир і невелику каплицю. Згодом приміщення розбудували, а 24 серпня 1891 р. отець Єронім освятив храм і монастир.

Великої популярності монастир почав набувати тоді, коли кармелітки розмістили у храмі ікону Матері Божої Неустанної Помочі. Її вважали чудотворною. Незабаром приміщення монастиря стало замалим. Отож, було куплено нову ділянку на вулиці Кшижовій (зараз вул. Ген. Чупринки).

Далі історія монастиря пов’язана із орденом Францисканок родини Марії. І хоча орден був створений у Санкт-Петербурзі, вже з 1926 р. у відремонтоване приміщення, залишене сестрами кармелітками, заселилися францисканки. Комплекс складається із власне монастиря, невеликого храму і колишнього монастирського саду. Сьогодні планування приміщень дещо інше, зокрема замуровані переходи з храму до колишнього монастиря. 1939 року під час окупації Львова радянськими військами околиці вулиці Куркової інтенсивно обстрілювали, однак монастир залишився неушкодженим. Уже у квітні 1946 р. останні черниці покинули монастир.
За радянської влади в монастирі була інфекційна лікарня, а в храмі – червоний куток, де працівники і пацієнти могли поглиблювати свої знання про комуністичну доктрину. І лише у 1998 р. за допомогою працівників лікарні тут було відновлено функціонування храму. Його було освячено як греко-католицьку церкву Безсребреників Косми і Дам’яна.

Щодо стилю комплексу, то чітко можна описати лише фасад зі сторони вулиці. Його класифікують як історизм (неороманський стиль з елементами неоготики), або як його ще називають“аркадовий стиль”.

На жаль, первинні розписи до нашого часу не збереглися. Їх замінено новими з кінця XX ст. Зберігся дерев’яний лакований вів­тар 1897 р. Ікона Матері Божої Неустанної Помочі, вівтарні скульптури, шість вітражів першої половини ХХ століття знаходяться у Польщі.