//

Владика Ігор освятив іконостас храму Благовіщення Пресвятої Богородиці

25 грудня 2011 року, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський у співслужінні Преосвященного владики Богдана, Адміністратора Патріаршої курії, секретаря Синоду єпископів УГКЦ, освятив іконостас храму Благовіщення Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Пасічна,83).

 

Адміністратор храму о. Петро Рак розповів, що працювали над проектом та втілили його у життя митці державного підприємства Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація», під керівництвом художника-реставратора Олега Рішняка та автора ідеї Андрія Скрентовича.

 

Всі роботи виконані в стилі українського бароко. Іконостас зроблено за копією відомого Богородчанського іконостасу, який створив у 17 ст. ієромонах Йов Кондзелевич. «Сучасне сакральне мистецтво розвивається у двох напрямках: неовізантизм та українське бароко. У цьому іконостасі ми спробували поєднати ці два напрямки і отримали справді шедевр – дивовижний твір прослави Творця Вседержителя», - зауважує Адміністратор храму. 

 

Іконостас споруджено коштами фундації братів Дубневичів, як пам’ять про їх покійну маму Катерину, яка була довголітньою парафіянкою храму Благовіщення Пресвятої Богородиці.

 

Напередодні, для парафіян храму відбулися реколекції, під час яких присутні роздумували над Святою Тайною Хрещення, адже 2012 рік УГКЦ в Україні відзначатиме, як Рік Святих Таїнств, ці роздуми мають приготувати вірних до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України.

 

Під час реколекційних наук, в особливий спосіб, промовляла присутня у храмі ікона Матері Божої Неустанної Помочі (Прострілена). У 1939 році до церковці на Збоїсках, увійшов радянський військовий та вистрелив у неї, керований почуттям злоби. Куля пробила дошку, але обличчя не пошкодила. Перед цією іконою молився і просив вистояти у випробуваннях блаженний владика Василь Величковський. «Дивлячись на прострілену ікону і на новий іконостас ми побачили, як Господь в дивний спосіб охоронив нашу церкву під час переслідувань і сьогодні нагороджує її за віддане служіння», - наголосив о. Петро.


о. Павло Дроздяк,

прес-секретар Львівської архиєпархії