//

Владика Борис Ґудзяк відслужив першу Архиєрейську Літургію в своєму родинному місті Сиракузи (США)

Владика Борис Ґудзяк повернувся додому в Сиракузи, щоб в неділю, 30 грудня 2012 року відслужити Божественну Літургію в храмі Святого Івана Хрестителя Української католицької церкви. Син українських емігрантів, владика Борис народився і виріс в Сиракузах. Разом зі своєю родиною з дитинства він ходив до цієї церкви. Він став священиком у 38 років. Про це повідомив американський News Channel 9.

Владика Ґудзяк став 49-м єпископом Синоду єпископів УГКЦ 21 липня 2012 року у Львові. Він є Апостольським екзархом для 25.000 українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії.

 

Парафіяни були раді бачити його приїзд. «Віра є ще сильною у світі. Єпископ Борис є прекрасним прикладом цього. Зростаючи в Сіракузах, він зміг зберегти вогонь живої віри та стати не лише священиком, але й єпископ», – сказала Пет Буряк, парафіянка з Сиракуз.

 

Церква Святого Івана Хрестителя в Сиракузах збудована 1913 року. Вона була першою церквою східних католиків в місті. Більшість український емігрантів прибула в Сиракузи між 1890 та 1895 роками. Вони організували парафію в 1900 році і виготовили реєстраційні документи громади, назвавши її на честь Святого Івана Хрестителя. Під час однієї із збірок на храм вони зібрали 1,465 доларів. Найбільша персональна пожертва становила 18 доларів.

 

Прес-служба Апостольського екзархату