//

Владика Богдан (Дзюрах) взяв участь в інтронізації нового Правлячого єпископа єпархії Марамуреш (Румунія)

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, делегат Блаженнішого Святослава, Глави Української Греко-Католицької Церкви, взяв участь у Літургії, з нагоди інтронізації нового Правлячого єпископа єпархії Марамуреш Румунської Греко-Католицької Церкви Владики Василя (Безау). Урочистості проходили 23 липня 2011 року у місті Бая-Маре (Румунія).

 

Слід відзначити, що до часу свого призначення Владика Василь займав посаду Куріального єпископа. Після смерті Владики Івана (Сішіштена), який помер 12 квітня 2011 року, Синод Єпископів РГКЦ призначив Владику Безау його наступником.

 

Архиєрейську Божественну Літургію очолив Блаженніший Лучіан (Мурешан), Глава РГКЦ. У Святочній Літургії взяли участь шість єпископів Румунської Греко- Католицької Церкви, а також Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, Владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський, Владика Фюлеп (Кочіш), Глава Угорської Греко-Католицької Церкви, та Владика Атанасій.

 

В імені Блаженнішого Святослава і Синоду Єпископів УГКЦ, Владика Богдан побажав Владиці Василю «бути вчителем віри, добрим батьком для своїх священиків і своїх вірних, які покладають на нього великі надії». Крім того, владика подякував за підтримку, яку до тепер єпископат РГКЦ виявляв для парафій УГКЦ, які проживають у Румунії та висловив побажання «плідної співпраці між нашими Церквами».

 

На завершення урочистостей Владика Богдан подарував ікону Зарваницької Матері Божої новому Правлячому єпископу єпархії Марамуреш.

 

Того ж дня Владика Богдан зустрівся із Генеральним Вікарієм українців греко-католиків у Румунії о. Іваном Волощуком та обговорив сучасний стан, труднощі та перспективи українських парафій у Румунії.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток:

 

Румунська греко-католицька церква (Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, «румунська церква, з'єднана з римом, греко-католицька») - одна з Східніх Католицьких Церков, що дотримуються візантійського обряду. Чотири єпархії церкви розташовані на території Румунії та одна - на території США. Одна з чотирьох східних католицьких церков, що носять статус Верховного Архиєпископства.

 

В 1990 році папа Іван Павло II призначив предстоятелів п'яти відтворених єпархій. Як і в Україні, у Румунської Греко-Католицької Церкви виникли конфлікти з православними через власність, що належала їм до 1948 року. 16 грудня 2005 року папа Бенедикт XVI надав Церкві статус Верховного Архиєпископства. Повна його назва - «Верховне Архиєпископство Фагараш і Альба Юлія". За даними ватиканського Annuario Pontificio в 2007 році налічувалося більше 776 000 парафіян.

 

З 1994 року церкву очолює Архиєпископ Лучіан Мурешан, з 2005 року носить титул Верховного архієпископа. Резиденція глави церкви знаходиться у місті Блаж. Богослужіння в церкві ведеться румунською мовою.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua