//

Владика Богдан Дзюрах узяв участь у молитві з нагоди Дня скорботи й пам'яті жертв війни

Українська Греко-Католицька Церква, в особі Секретаря Синоду Єпископів владики Богдана Дзюраха, 22 взяла участь разом з УПЦ КП, УПЦ, УАПЦ, РКЦ та представниками інших Церков та церковних спільнот у подіях з нагоди пам'яті початку війни між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною.

 

Представники конфесій спершу спільно з представниками влади покладали квіти на Пагорбі слави.

 

А о 10.30 у Парку перемоги на Лівому березі відбулася поминальна молитва за участю Предстоятелів і представників християнських Церков України за усіх, хто загинув у роки Другої світової війни та всіх, хто віддав життя за волю України у цей час.

 

У своєму коментарі до нинішніх подій Секретар Синоду Єпископів УГКЦ зауважив, що «важливим є бачити увесь контекст тих драматичних для нашого народу подій і не оминати увагою та опікою не тільки воїнів Радянської Армії, але і тих, хто в дуже нелегких умовах вів національно-визвольну боротьбу проти обох окупаційних режимів – гітлерівського та сталінського. Слід рівно ж пам’ятати про незчисленні жертви серед цивільного населення, про в’язнів концентраційних таборів, про тих, хто постраждав від етнічних чисток та насильницьких переселень». Війна, - на думку Владики Богдана, -  залишає в душах людей і народів глибокі рани, які потребують Божого зцілення. «Саме тому такою цінною для нас була ініціатива громадськості та представників окремих політичних сил провести цей день пам’яті у тиші та молитві. Історію неможливо змінити. Але минуле слід віддати в руки Бога, Який своєю милістю може загоїти рани і зцілити пам'ять» - підсумував єпископ.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

 

Слово Владики Богдана під час поминальної молитви в Парку перемоги

 

Ваша Святосте,
Преосвященні Владики,
дорогі брати і сестри!

 

Кожного разу, коли спогадуємо якісь болючі, трагічні сторінки, які трапилися в нашому житті чи в історії нашого народу, нерідко почуваємося безпорадними. Не знаємо, як пояснити, як збагнути, як зрозуміти те, що відбулося. І це не дивно. Бо стаємо перед обличчям того, що Святе Писання називає misterium iniquitatis – таїнство беззаконня. Справді, зла не можна до кінця ані збагнути людським розумом, ані пояснити людськими словами. Все ж, важливим є не те, що зло в тій чи іншій постаті є присутнє у людській історії, - набагато важливішим є той факт, що понад усім безміром зла, понад таїнством беззаконня існує інше таїнство, яке сильніше від усього зла, сильніше від самого пекла – таїнство Божої присутності у нашому житті, таїнство Божої любові. Тому в моментах, коли ми спогадуємо оці болючі і трагічні події нашої історії, що сталися понад 70 років тому, мабуть найвідповіднішим будуть слова молитви, скеровані до Господа, щоб таїнство Його любові зцілило рани нашої історичної пам’яті та щоб подолало впливи зла, які ми і сьогодні відчуваємо у нашому житті. То ж занесімо до Господа нашу спільну молитву:

 

Всемогутній і вічний Боже, Владико людської історії і Отче наш Небесний! Прийми цю нашу нинішню молитву, що її творимо, спогадуючи важкі випробування, які впали на наш народ понад 70 років тому. Прийми до свого Царства душі невинно убієнних і усіх тих, хто впав жертвою агресії, окупації, ненависті, а також душі тих усіх, хто віддав своє життя за волю України.

Дякуємо Тобі, вселаскавий Боже, за Твою силу і благодать, яка дозволила нашому народові вистояти у воєнних лихоліттях і в повоєнному періоді.

Дякуємо Тобі за дар миру і свободи, якими ми втішаємося нині на своїй землі.

Навчи нас, Господи, розуміти уроки історії. Навчи нас пам’ятати, що в єдності – сила народу.

Дай нам, Господи, мудрість, щоб брат не воював проти брата, але щоб усі ми спільно обстоювали справжнє добро рідного народу та захищали права і гідність кожного співвітчизника.

Дай нам мудрість живої пам’яті про тих, хто ціною власного життя захищав рідний край від тоталітарних режимів.

Дай нам мудрість прощення нашим ворогам.

Дай нам мудрість примирення у нашому народі і мудрість національної єдності.

Благаємо Тебе, наш вселаскавий Господи, благослови, захорони і укріпи усіх тих, хто нині є слугами миру, єдності і правди.

А Ти, Пресвята Богородице, Царице української землі, покривай нас своїм Покровом і заступництвом!

Амінь!