//

Вклад Католицької Церкви в поширення письменності

Всесвітня спільнота відзначає 8 вересня ХVІІІ Міжнародний День грамотності, який також називають Днем поширення грамотності. Він започаткований ЮНЕСКО, спеціалізованою установою Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. Крім того Генеральна Асамблея ООН проголосила період від 2003 до 2012 року – десятиріччям грамотності ООН. Тема Міжнародного Дня грамотності в 2011 році – «Грамотність і мир».

 

Хоч кількість письменних людей у світі досягає чотирьох мільярдів, однак, боротьба з неписьменністю і надалі залишається завданням величезного масштабу та складності, адже у світі є понад 860 мільйонів неписьменних дорослих, а понад 100 мільйонів дітей не ходять до школи.

 

Варто згадати, що Святіший Отець Бенедикт ХVІ, говорячи про значення грамотності, назвав її «кузнею гуманізації», наголошуючи на важливості письменності, як для цілісного розвитку людини, так і для розвитку суспільства, яке спроможне забезпечити мир та свободу. Папа закликав християн бути особливо діяльними у цій «кузні гуманності», стараючись забезпечити також і доступ до Святого Письма, читання та роздумування над яким виявляє найвищу Христову науку.

 

Величезний вклад у поширення письменності та освіти вклала і далі вкладає католицька Церква, зокрема, в тих країнах, де існують серйозні прогалини в системі державної освіти. Наприклад, у місті Йос, розташованому в центральній частині Нігерії, на 900 тисяч населення, задля стайку вчителів вже 6 місяців не діє жодна із державних шкіл, а в місті проходять криваві сутички між мусульманами та християнами, в які втягнуті підлітки та молодь. З початком нового навчального року відкриваються тільки приватні та церковні навчальні заклади. Отець Олександр Лонґс, настоятель монастиря Отців Августиніанів, розповів, що кризовий стан викликаний цілим рядом політичних, соціальних та економічних факторів і Церква старається вийти назустріч цій ситуації, зокрема у сфері освіти.

 

Католицькі навчальні заклади відіграють значну роль не тільки у країнах, які переживають важкі ситуації, але й у таких розвинутих державах, як, наприклад, Австралія. Як повідомив Департамент католицької освіти Мельбурнської архидієцезії, щоб вийти назустріч дедалі численнішим запитам, в австралійському штаті Вікторія, зокрема в регіоні міста Джілонґ, буде споруджено ще 13 католицьких шкіл. Католицькій Церкві в Австралії належить майже 500 дитячих садочків, понад 1300 початкових і майже 500 середніх та вищих шкіл.

 

Джерело: Радіо Ватикан