//

Візит Засновника Чернечої Родини Воплоченого Слова до України

Протягом кількох днів, з 22 по 30 березня, з візитом в Україні перебував засновник Згромадження Воплоченого Слова, аргентинський священик о. Карлос Мігель Буела, народжений 4 квітня 1941 року в м. Буенос Айресі (Аргентині). Цей візит є з нагоди святкувань 28-річниці заснування Згромадження. Програма перебування Отця Засновника була дуже насиченою та різнобічною. Він відвідав доми отців та сестер: на Франківщині і Львівщині (Стрий), у Вінниці та Одесі.

 

У четвер ввечері, 22 березня отець у каплиці Івано-Франківської Духовної Семінарії  провів зустріч-конференцію на тему «Моя парафія» на основі однойменної книги, нещодавно ним написаної про життя та значення парафії для кожного християнина, і особливо парафії, у якій ми були охрещені. Автор книги ділився своїм досвідом багаторічної праці на парафії перед тим, як став засновником Чернечої Родини.  Він є засновником, бо отримав від Господа Бога особливу ласку, так звану «ласку заснування» – це ласка gratis data («даром дана»), яка дається Богом для добра Церкви і не залежно від заслуг того, хто її отримує.

 

У п’ятницю, 23 березня головним святкувань моментом стала зустріч в Івано-Франківській обласній Філармонії. Зустріч була присвячена Великій Особистості – Великій ЛЮДИНІ – Блаженному Папі Івану Павлу ІІ. Зал філармонії був переповнений вщент. Отець засновник є автором багатьох книг, одна з останніх – про Блаженного Папу так і називається «Іван Павло Великий».

 

Програму підготували сестри Згромадження, ведучими були с. Марія від Хреста та с. Марія Зарваницька. Присутні могли насолоджуватися прекрасними і цікавими розповідями Засновника про життя та апостольську діяльність цього Велетня Духа Папи Войтили. Розповіді супроводжувалися світлинами у слайд-шоу та піснями, які виконували у працівники філармонії, і богопосвячені особи і діти з Містечка Милосердя св. Миколая.

 

Цікавим моментом, який заслуговує на особливу увагу було вручення Отцю Засновнику «Нагородження відзнакою міського голови» паном Володимиром Соловйовим. Нагорода була дана за впровадження моральних цінностей в життя людей, розвиток культури народу, підняття її на вищий духовний рівень. Тут головно увага була звернена за заснування та діяльність Домів Милосердя св. Миколая.

 

У суботу 24 березня, зранку отець відвідав обидва Доми Милосердя, якими опікуються наші сестри: один у Горохолино (заснований минулого року – див.: http://www.pkm.if.ua/UA/archives/date/2011/12/page/2) та інший у Крихівцях. На подвір’ї Дому Милосердя у Крихівцях освятив погруддя Блаженного Папи. До речі, наш Отець Засновник має велике вшанування до Блаженного і поширює його, навіть через поширення таких бюстів по чернечих домах цілого світу.

 

По обіді урочистості відбулися у нашому монастирському храмі свв. Кирила і Методія. Святу літургію очолив о. Фернандо Браво, настоятель Згромадження в Україні і після проповіді о. Буела очолив обряд монашого постригу трьох нових братів-новиків, трьох молодих людей, які зробили серйозне рішення і посвятили себе на служіння Богові у монашому стані.

 

Неділя 25 березня 2012 року стала днем 28 річниці заснування Згромадження Воплоченого Слова. В архікатедральному соборі св. Воскресіння Митрополит Володимир очолив Божественну Літургію, а спіслужили йому о. Карлос Буела, засновник Згромадження Воплоченого Слова, о. Фернандо Браво, ВС, настоятель Згромадження в Україні та отці з чернечих домів Івано-Франківська, Закарпаття, Вінниці і Скадовська. Проповідь виголосив о. Карлос наголошуючи на важливості та цінності монаших обітів для сучасного світу, який переповнений пошуками різних речей, окрім Бога. В часі Божественної Літургії 7 сестер Воплоченого Слова складали свої вічні обіти.

 

В понеділок 26 березня, на запорошення о.-ректора Бориса Ґудзяка, в Українському Католицькому Університеті у Львові святкували день Згромадження Воплоченого Слова. З цієї нагоди у всіх заходах взяло участь понад 60 членів Чернечої Родини, серед яких священики, брати-монахи і сестри-монахині, представники членів ІІІ Чину.

 

Програма розпочалася туром по корпусу УКУ на вул. Свєнціцького, про що старанно подбав о. Юрій Щурко та інші священики. Тут для всіх присутніх провели гарну пізнавальну екскурсію: показали каплицю «Стрітення», яка є в стадії розпису і де старанно працює над розписом художниця Іванка Крип’якевич-Димид. Також присутні мали можливість відвідати музей Патріарха Йосифа.

 

Відтак всі відвідали Катехетично-педагогічний інститут і с. Луїза Цюпа, СНДМ провела коротку пізнавальну бесіду про те, чим займається їхній Інститут і, зокрема згадала за такі цінні напрацювання, як Катихизм УГКЦ та напрацювання на рік Святих Тайн в УГКЦ.

 

Відтак у рамках заходу відбулась зустріч з о. доктором Андрієм Михалейком, директором Інституту історії Церкви в УКУ, який розповів про напрямки діяльності їхнього інституту. А вже по обіді, у приміщенні філософсько-богословського корпусу на Хуторівці він також провів лекцію про патріарха Йосифа Сліпого.

 

У приміщенні УКУ на Хуторівці відбулась спільна молитва у каплиці св. Йоана Богослова, в часі якої о. Борис Ґудзяк привітав гостей і наголосив на важливості діяльності УКУ та потребі співпраці з богопосвяченими особами. Тут також о. Карлос Мігель Буела, Засновник ЗВС, дав коротку науку про важливість святих і мучеників у житті християнина, наголосивши зокрема про єдність з Христом, яка відбувається у мучениках через пролиття крові.

 

Відтак відбувся обід з членами ректорату та, вже згадана зустріч про особу та діяльність патріарха Йосифа. Зустріч включала, окрім згаданої лекції о. Михалейка, також доповідь о. Карлоса Буели про важливість вивчення творів Патріарха Йосифа, і зокрема його богословських писань, де він чітко говорить про доктрину (вчення) Церкви та роль Святого Томи Аквінського у єднанні Церков Східної і Західної. Він спростував закиди щодо «західності» вчення св. Томи, аргументуючи писаннями Патріарха Йосифа про обізнаність Святого з навчаннями та писаннями східних отців, яких дуже часто цитує сам св. Тома.

 

Відтак відбулася зустріч ректорату на чолі з ректором о. Борисом та представниками Чернечої Родини Воплоченого Слова на чолі з засновником о. Карлосом Буелою. Розглядалися можливі способи співпраці між Згромадженням та УКУ.

 

День продовжився спільною молитвою у Храмі Блаженних Мучеників УГКЦ по вул. Стрийській, де зводиться університетське містечко УКУ. Вся спільнота Воплоченого Слова відтак відправилася до архикатедрального собору св. Юра, де у крипті біля похованих праведників Слуги Божого Митрополита Андрея та Патріарха Йосифа Сліпого була відслужена Божественна Літургія.

 

Вівторок 27 березня отець співслужив у храмі Всіх святих українського народу в м. Стрию, а відтак провів конференцію для священиків про цінність парафії на основі, вже згаданої книги «Моя парафія».

 

У днях 28-30 березня о. Карлос відвідав Вінницю, зокрема парафію Покрова Пресвятої Богородиці, якою опікуються Отці Згромадження та Одесу, де зустрівся з Владикою Василем Івасюком та священиками.

 

Дякуємо всім, хто спричинився до організації та проведення всіх заходів.

 

о. Йосафат Бойко, ВС
www.pkm.if.ua