//

Виявлено найдавніші ефіопські рукописи біблійних книг

Англійський дослідник виявив ефіопські рукописи з фрагментами із Старого Завіту, написані на початку VI століття. Тед Ерхо, аспірант факультету теології і релігії Університету Дарема (Великобританія), зробив своє відкриття під час вивчення мікрофільмів рукописів на староефіопській мові (геезе), які зберігаються в Міннесоті, в Бібліотеці рукописів (Hill Museum & Manuscript Library, HMML) при Університеті Івана Богослова.

 

HMML володіє найбільшою в світі колекцією мікрофільмів і оцифрованих ефіопських манускриптів. Ерхо вивчав раніше не каталогізовані рукописи і в процесі роботи виявив стародавні ефіопські манускрипти. Наприклад, в рукописі EMML 6977, який був створений ще до приходу до влади Соломонової династії (у 1270 році), містяться фрагменти Старого Завіту на ефіопській мові: книги Йова і пророка Даниїла, а також дві проповіді. У іншому рукописі (EMML 9001) повністю міститься Книга Ювілеїв (вона ж «Мале Буття»; не входить ні в юдейський, ні в православний, ні в католицький канон і вважається апокрифом, але Ефіопською Церквою вважалася канонічною - Regions.Ru). Цей екземпляр Книги Ювілеїв сьогодні можна вважати найдавнішим, повідомляє "Богослов.ру".

 

Вивчивши оформлення і рукописний шрифт, Ерхо відніс рукописи до VI століття. «Зроблене мною відкриття важливе не лише для релігієзнавства, але і в рамках дослідження ефіопської культури в цілому. Ці древні манускрипти – справжній скарб для Ефіопії, яка втратила так багато древніх письмових джерел за останнє тисячоліття. Багато рукописів було вкрадено або знищено. З врахуванням цього можна без перебільшення сказати, що дані манускрипти збереглися, швидше, всупереч, а не завдяки випадку. В той же час Ефіопія – одна з тих країн, які з повагою відносяться до своєї письмової спадщини, і навіть сьогодні багато релігійних текстів переписуються тут від руки. Тому стародавні ефіопські манускрипти – нагадування про витоки цієї традиції, яка об'єднує минуле і сьогодення», — висловив свою точку зору дослідник.

 

Найдавнішим ефіопським манускриптом вважається Євангеліє з монастиря Абра Гаріна. У 2006 році англійські дослідники почали проект вивченню і консервації цього манускрипту, який зберігається в монастирі Абра Гаріна в Північній Ефіопії протягом багатьох століть. Ученим дозволили взяти два фрагменти пергаменту і провести їх аналіз в Оксфорді. У 2010 році історики датували його періодом 350-650 років. До цього моменту вважалося, що Євангеліє було створене лише в XII столітті.

 

Французький мистецтвознавець Жак Мерсьє вважає, що Євангеліє Гаріма було створене десь в 600 році. Це підтверджують, на його думку, мініатюри, виконані в ранньому візантійському стилі, серед яких є зображення Єрусалимського Храму, святого Луки і більше 20 різних видів птах. Завдяки цим мініатюрам Євангеліє Гаріма отримало звання найдавнішого в світі ілюстрованого християнського рукопису, що дійшов до наших днів.

 

Цілком можливо, що манускрипт був створений і раніше, в кінці V століття. Існує легенда, згідно з якою Євангеліє привіз до Ефіопії з Константинополя засновник монастиря в 494 році. Це датування також відповідає результатам аналізів англійських учених.

 

Джерело www.regions.ru