//

Вітальна промова Святішого Отця Бенедикта ХVІ на Загребському летовищі

Шановний пане Президенте Республіки Хорватія, преосвященні брати в єпископаті, шановні представники влади, дорогі брати і сестри, улюблений хорватський народе!


З Великою радістю приходжу до вас, як паломник в імені Ісуса Христа.


Сердечно вітаю улюблену хорватську землю і, як наслідник св. апостола Петра, обіймаю увесь її народ.


Особливо вітаю католицьку спільноту – єпископів, священиків, монахів і монахинь, вірних, а особливо сім’ї цієї землі, яка є благословенною сповіщенням Євангелії, надією життя і спасіння кожної людини.


Вітаю Вас, пане Президенте, й інших державних та військових представників влади тут присутніх. Дякую Вам, пане Президенте, за сердечні слова вітання і бажаю Вам великих успіхів у Вашому нелегкому служінні, яке Вам довірене, а також бажаю миру і розвитку усій країні.


У цій хвилині хочу згадати три апостольські візити мого попередника блаженного Івана Павла ІІ до Хорватії і подякувати Господеві за довгу історію вірності, яка пов’язує вашу країну з Апостольським Престолом.


Відраховуємо тринадцять століть міцних, особливих зв’язків, які випробувані і утверджені тяжкими і болючими історичними обставинами. Ця історія – промовистий доказ любові вашого народу до Євангелія і Церкви. Від самих своїх початків ваш народ належить Європі і їй, в особиливіший спосіб дає свідчення тих духовних і моральних цінностей, які століттями формували щоденне життя та особисту і національну ідентичність європейських народів.


Виклики сучасної культури, просякнені соціальною несправедливістю і нестабільністю, та означені індивідуалізмом, який сприяє сприйняттю життя, як існування без жодних обов’язків у безперестанному пошуку «простору приватності», вимагають переконливого свідчення і сміливої боротьби за поширення фундаментальних моральних цінностей, закорінених у Євангелії, з якого походить соціальне життя та ідентичність старого континенту.


Напередодні двадцятиріччя проголошення Незалежності і напередодні повноправного членства Хорватії в Європейському Союзі давнє і недавнє минуле вашої Батьківщини спонукає до переоцінки власного стану усі європейські народи, щоб зберегти неоціненну спадщину людських і християнських цінностей.


Нехай ця дорога нація силою своєї багатої традиції і надалі сприяє, щоб Європейський Союз цінував свою культурну та духовну спадщину.


Під гаслом «Разом в Христі» приходжу до вас, дорогі брати і сестри, щоб разом з вами відзначити Перший Всехорватський національний день католицьких сімей. Нехай ця важлива подія стане приводом ще раз наголосити на важливості і цінності сімейного життя та загального добра, утвердження єдності, оживлення надії і спільності з Богом, Який є Фундаментом братнього співжиття і соціальної солідарності. Вже зараз щиро дякую усім тим, хто приймав участь у підготовці й організації мого візиту. Перед сьогоднішніми викликами Церкві і суспільству прикликаю на цю землю і її народ заступництво і поміч блаженного Алоїза Степінця, Пастиря, якого ваш народ любить і почитає.


Нехай молоде покоління живе в любові, яка спонукала Господа нашого!


За матеріалами www.vecernji.hr