//

Високопосадовці ЄС обговорили з релігійними лідерами проблеми солідарності та демографії

БРЮССЕЛЬ – Більше двадцяти високопоставлених представників християнської, мусульманської та єврейської релігій з усієї Європи та представники громад індуїзму та багаї зустрілися 12 липня 2012 року в штаб-квартирі Єврокомісії.

 

Цю нараду високого рівня скликав Жозе Мануель Баррозу, президент Європейської Комісії, в співголовуванні Хермана Ван Ромпея, президента Європейської Ради, та Ласло Шуряна, віце-президента Європейського Парламенту, який представляв президента Мартіна Шульца, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Зустріч відбувалася під девізом «Солідарність між поколіннями: налаштування параметрів для завтрашнього суспільства в Європі». У дусі відвертого та відкритого діалогу лідери обговорили проблематику солідарності між поколіннями та інші важливі демографічні виклики для Європи, а також відповіли на запитання журналістів під час підсумкової прес-конференції. Серед них питання боротьби з безробіттям, стимулювання активного старіння, а також балансу між роботою та особистим життям.

 

Жозе Мануель Баррозу закликав релігійних лідерів до публічного діалогу і продемонструвати конкретний вклад, що церкви і релігійні громади можуть зробити, щоб пояснити необхідність солідарності.

 

"Щоб впоратися з економічною кризою, ми робимо багато, щоб забезпечити правильний баланс між солідарністю і відповідальністю між державами-членами. Але ми повинні присвячувати, принаймні, стільки ж уваги і солідарності та відповідальності між молодими і старшими поколіннями. …Церкви і релігійні громади мають хороші можливості для наведення мостів в нашому суспільстві", – наголосив Президент Європейської Комісії.

 

Херман Ван Ромпей, президент Європейської Ради зазначив: “Ми не можемо дозволити собі, соціально, економічно і в першу чергу, по-людськи, ‘втрачене покоління’ в Європі. …Церкви, синагоги, мечеті, храми та їх громадські організації, школи та асоціації сприяють згуртованості людей, особливо на місцевому рівні. Вони здатні на це, а тому відіграють важливу роль у поліпшенні взаєморозуміння і взаємного навчання між поколіннями”.

 

На думку Ласло Шуряна, віце-президента Європейського парламенту, солідарність є обов'язком в іудео-християнській спадщині та в інших релігіях. За його словами, сьогодні це не тільки питання релігії, адже солідарність між поколіннями має значні фінансові вияви, зокрема у контексті підтримки старшого покоління з боку молодшого.

 

У ході зустрічі учасники домовилися про необхідність проведення роз'яснювальної роботи стосовно гострих соціальних проблем, взяти на себе обов'язки в таких важливих областях, як зміцнення солідарності між молодим і старшим поколіннями. Релігійні лідери вирішили долучитись до впровадження загальної стратегії зростання для Європи, борючись за кращу освіту, зменшення бідності та за більш справедливе суспільство.

 

Серед релігійних лідерів в зустрічі взяли участь президент Конференції Європейських Церков митрополит Франції Еммануїл (Константинопольський патріархат), представник Англіканської Церкви єпископ Колчестерський Крістофер Морган, єпископ Євангелічної Лютеранської Церкви Фінляндії Сеппо Хаккінен та інші представники євангельських церков, архієпископ Тірани та усієї Албанії Анастасіос та архієпископи інших православних церков Європи, архієпископ Мехелен-Брюсселю Леонард та інші єпископи Римсько-Католицької Церкви.

 

Єврейську спільноту представляли головний рабин Праги та Чеської Республіки Карол Сідон, головний рабин Риму та віце-президент Конференції Європейських Рабинів Рікардо Ді Сегні та інші.

 

Ісламську спільноту представляли президент Французької ради мусульманської віри Мохаммед Муссауї, віце-президент Ісламської релігійної громади в Італії імам Яхья Паллавічіні та інші.

 

Також були присутні президент Індуського форуму Європи, генеральний секретар Індуського форуму Британії Бхарті Тейлор та представник Міжнародного Співтовариства Багаї в ЄС Сара Вадер.

 

У зустрічі також взяли участь віце-президент Європейської Комісії Марош Сефковіч і комісар Конні Хедегаард.