//

Вісім років тому був обраний Бенедикт XVI

 Вісім років тому, 19 квітня 2005 року, в результаті досить короткого конклаву, 115 кардиналів обрали наступника Івана Павла II, кардинала Йозефа Ратцінгера, на Престол св. Петра. Він "був біля керма" Церкви до 20 години 28 лютого 2013, після того, як сам 11 лютого оголосив про свій відхід з Петрового служіння. Кардинал Ратцінгер був обраний через 17 днів після смерті свого попередника, і хоча багато хто передбачав його обрання, швидкість рішення конклаву стала своєрідним сюрпризом. Потім пояснювали це високим інтелектуальним, богословським і пастирським рівнем "кандидата" Ратцінгера. Тим не менше, результати конклаву, який тривав два дні, показали, що кардинали-виборці з самого початку мали досить чітку ідею, що дозволило в 2005 р. вибрати кардинала Ратцінгера в чотирьох турах голосування.

 

Лейтмотивом понтифікату Бенедикта XVI стала смиренність, вважає Архиєпископ Вінченцо Палья, голова Папської ради у справах сім'ї. "Протягом усього свого понтифікату він відзначався смиренністю: смиренністю того, хто не щадив себе в роботі, смиренністю того, хто хотів, щоб правда переважала над будь-якими іншими ідеями, смиренністю того, хто дійсно включив любов у своє життя", - охарактеризував Бенедикта XVI його співробітник. Він вважає, що саме смиренність лежала в основі жесту відставки Папи. "Він дійсно не думав про себе, він думав про Церкву" і про те, що Євангеліє повинно оголошуватися на дорогах світу, який ризикує втратити сенс існування, - сказав голова Папської ради в інтерв'ю Радіо Ватикану.

 

Архиєпископ Палья переконаний, що історія попередників Бенедикта XVI і Франциска - Івана XXIII, Павла VI, Івана Павла I і Івана Павла ІI - переплітається в цих двох особах. Єрарх вважає, що потрібно дякувати Богові за таких Первосвящеників, якими була відзначена історія Церкви і світу в останні століття.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va