//

Віруючих українців за десятиріччя побільшало на 13% – опитування

КИЇВ – Кількість українців, які визнають себе віруючими, за останні 10 років збільшилася на 13 відсотків – з 58% до 71%. Натомість зменшилася кількість тих, хто не визначився (з 23% до 12%), та невіруючих (з 12% до 8%), повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Такі результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова у листопаді 2010 року та оприлюдненого 8 лютого у Києві на засіданні Круглого столу «Державно-конфесійні відносини в Україні, їхні особливості й тенденції розвитку».

 

За даними дослідження, найвищий рівень релігійності виявляють жителі західних регіонів (89%), найнижчий – на Сході (66%).

 

Водночас спостерігається тенденція до усунення виразного зміщення центру релігійного життя в західні області. На цей час умовний центр охоплює два регіони – західний і центральний, в яких зосереджено 70% усієї мережі релігійних громад країни. При цьому рівень забезпеченості громад будівлями релігійного призначення залишається недостатнім, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

Як зауважив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко, представляючи результати дослідження, до православних себе відносять 68% українців, до греко-католиків – 7,6%, до євангельських християн (протестантів) – 2%. Інші віросповідання об’єднують менше відсотка мешканців України.

 

При цьому майже 7% опитаних вважають себе "просто християнами", а 13% не віднесли себе до жодної конфесії чи релігії, однак заявили, що є віруючими.

 

Загалом експерт констатував толерантне ставлення вірян до інших конфесій, церков і релігійних організацій.

 

Водночас у графі ціннісних орієнтирів життя українців релігійність опинилася у кінці списку. "Кількість опитаних, хто регулярно відвідує храм, тобто не менше 1 разу на тиждень, становить 15,7%, раз на місяць – 20,8%. При цьому 50,4% респондентів відвідує храм лише на релігійні свята", – свідчить опитування Центру Разумкова.

 

Андрій Биченко додав, що 56% опитаних визнають моральний авторитет Церкви, як суспільного інституту.

 

"Розвиток церковно-релігійної мережі залежатиме від здатності Церкви відповідати вимогам пастирського служіння в умовах сучасного світу загалом та в обставинах суспільного життя в Україні зокрема", – підкреслив експерт.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua