//

Вірні УГКЦ в Сумах заявляють про інформаційну війну

Інформація про те, що містобудівна рада затвердила проект храму УГКЦ в Сумах, з'явилася в п'ятницю, 11 лютого. Разом із тим, першоджерело – сайт місцевих новин xpress.sumy.ua – поширило відомості про те, що начебто висота храму буде аж 327 метрів.

 

 

11 лютого на сайті можна було прочитати (мовою оригіналу): «Храм высотой в 327 метров вознесется по улице 20-летия Победы, причем на самой высокой ее точке. Против проекта высказался, как сообщили на градсовете, только представитель жильцов одного из расположенных там высотных домов. Его аргументация простая: «Мы не хотим видеть из окон нашего дома храм». Одобренный Сумским архитектурно-градостроительным советом проект храма станет одним из самых привлекательных архитектурных сооружений областного центра. Поговаривают, что храм будет виден в соседних с Сумской областью Курской и Белгородской областях России».

 

 

Щоправда, після палкої дискусії в коментарях до цієї інформації, останній процитований тут абзац було витерто.

Кореспондентка РІСУ Ірина Стегній попросила прокоментувати ситуацію із будівництвом отця Аристарха Дядю, пароха парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці.

 

 

За його словами, поява подібного матеріалу дуже насторожує, адже такі «неточності» та «помилки» в інформації призводять до розпалювання конфлікту навколо будівництва храму. «Наша парафія вже п'ять років намагається отримати земельну ділянку для будівництва, – розповідає о. Аристарх. – Остання спроба провалилася також через “помилку”. Коли ми просили в парку біля Будинку культури колишнього рафінадного заводу земельну ділянку всього на 10 соток, в пресі з'явилася інформація, буцімто греко-католики хочуть 1,5 гектара. Я дуже здивувався, але на сесію міськради також були подані документи про 1,5 гектара. В результаті, після скандалу, у виділенні землі нам було відмовлено. Тепер мова йде про ділянку в іншому місці, та знову в пресі з'являється гіперболізована інформація, але про висоту храму. Насправді за проектом церква планується на 27 метрів висоти».

 

 

У самій редакції сайту кажуть, що інформацію про висоту храму в 327 метрів усно озвучив автор проекту – архітектор Станіслав Граділь, і пообіцяли після перевірки даних виправити число в матеріалі.
 

 

Джерело: РІСУ