//

Вірменські католики продовжуватимуть транслювати передачі на каналі Ватикану

Новий глава вірменських католиків у Вірменії, Грузії та Східній Європі Архиєпископ Рафаель Мінасян не має наміру залишати свою журналістську діяльність на телеканалі Ватикану «Телепаче».

 

Архиєпископ Мінасян – засновник вірменського католицького телебачення Ватикану «Телепаче Вірменія».
«Ми продовжимо транслювати на «Телепаче» передачі та інформаційні програми про Вірменську Церкву, культуру та історію Вірменії. Щотижня телеканал Ватикану, який транслюється по супутнику, надає вірменським програмам 9 годин», – зазначив Архиєпископ.


Новий глава вірменських католиків цього тижня відвідає Грузію та Росію. У Грузії Архиєпископ має намір зустрітися з вірменською паствою в регіоні Джавахке, а в Росії – в Москві.


«У Грузії є проблема з поверненням вірменських храмів. Деякі з них в радянські роки були перетворені на склади, адміністративні будівлі, або стали грузинськими церквами. Але найбільше нас пригнічує питання прозелітизму. Тут деструктивні секти дуже активні. У Росії ж в основному проблема з браком священиків і знанням російської мови. Справа в тому, що наші священики в основному з діаспори – Сирії, Лівії. Вони не знають російської, а більшість вірмен Росії не говорять вірменською, і тим більше не знають західно-вірменської, або говорять на джавахському діалекті та не розуміють літературної вірменської», – сказав Архиєпископ.

 

Новий предстоятель зазначив також, що має намір вести просвітницьку діяльність, викоренити помилкові думки в середовищі вірних про відмінності традицій апостольських вірмен і вірмен-католиків. «Між нами немає такої різниці, як між католиками і православними. У нас ті ж обряди, тільки ми вважаємо Вірменську Церкву структурою Ватикану. Тобто проблема лише в унії», – зауважив Архиєпископ Мінасян. У зв'язку з цим Архиєпископ повідомив, що чекає аудієнції з Католікоса всіх вірмен, під час якої він має намір викласти позицію вірмен-католиків щодо Першопрестольного Ечміадзіна. «Ечміадзін для нас – невід'ємна частина Ватикану. Ми вважаємо, що існує одна Батьківщина – Вірменія, один Католикос – в Ечміадзіні та єдина Церква – Вірменська Апостольська. Все інше лише багатоколірна гамма одного загального полотна».

 

У планах нового глави вірмен-католиків Вірменії, Грузії та Східної Європи – активізація
процесу підготовки нових священнослужителів для регіону.


За матеріалами blagovest-info.ru