//

Вірменія профінансує оцифрування бібліотеки католицького монашого ордену мхітаристів у Венеції

Вірменія надасть кошти для оцифрування колекції рукописів католицького монаршого ордену мхітаристів, заявив президент Вірменії Серж Саргсян під час відвідування напередодні монастиря згромадження мхітаристів на острові Святого Лазаря у Венеції.

 

На цьому острові, а також в монастирі конгрегації у Відні налічується більше 6 тис. рукописів і 80 тис. архівних сторінок. Крім того, на острові Святого Лазаря зберігається ще близько 178 тис. друкованих матеріалів. Довгі роки орден намагається знайти кошти на оцифрування цих матеріалів, проте пошуки не давали результатів. Президент Вірменії, виступаючи перед конгрегатами, запевнив, що «уряд Вірменії виділить Конгрегації всю необхідну суму для вирішення цієї проблеми».

 

«Найкращий спосіб збереження цієї цінної бібліотеки - оцифрування, яке робиться в Єреванському інституті давніх рукописів«Матенадаран»імені Месропа Маштоца», - цитує слова Саргсяна прес-служба глави Вірменії.

 

Будучи на острові Св. Лазаря, вірменський президент разом з членами згромадження мхітаристів проголосив початок заходів, приурочених до 500-річчя вірменського книгодрукування. У своєму виступі Саргсян підкреслив також роль мхітаристів у збереженні та поширенні вірменської писемності. «Завдяки членам Конгрегації довгі роки звідси виходило світло, і це світло потрібно поширювати і користуватися ним», - сказав він. У монастирському соборі Конгрегації після маленької екскурсії вірменський президент попрямував до каплиці, де запалив свічки, молячись про благополуччя країни. У той же день він взяв участь у відкритті виставки «Вірменія: Печаті цивілізації» у венеціанському музеї «Коррер», а після виставки відвідав венеціанський собор Сан Марко, де відбувся концерт вірменської духовної музики.

 

Орден мхітаристів заснував мовознавець, лексикограф і просвітитель Мхитар Себастаці. З 1717 року Конгрегація мхітаристів осіла на острові Святого Лазаря, поблизу Венеції, який Мхитар Себастаці отримав від венеціанських правителів.

 

За матеріалами www.blagovest-info.ru