//

Віра означає вірити разом з іншими, тобто - з Церквою. Бенедикт XVI під час Служби Божої в Ерфурті + відео

Третій день Апостольської подорожі Папи Бенедикта XVI до Німеччини (23 вересня 2011) розпочався Євхаристійним богослуженням на Катедральній площі Ерфурта.


«Ми маємо за що від щирого серця дякувати Богові», – наголосив Святіший Отець на початку проповіді, пригадуючи непросте минуле Тюрінгії, позначене в ХХ столітті двома диктатурами, які, однак відійшли в минуле. І хоч ще досі відчуваються наслідки безбожних режимів, зокрема, в інтелектуальній та релігійній сферах, останні десятиліття показують також позитивний досвід, зокрема, «довірливу впевненість у тому, що Бог нас не залишає та веде новими дорогами. Де є Бог, там є майбутнє», – наголосив Бенедикт XVI.


Папа зазначив, що існує переконання в тому, що свобода допомогла надати життю людей більшу гідність. Бачимо полегшення і в житті Церкви. «Але чи ці можливості привели також до зростання віри? І чи не слід шукати глибоке коріння віри та християнського життя у чомусь іншому, ніж суспільна свобода?» – запитував Бенедикт XVI, пригадуючи багатьох католиків, які в часи утисків залишилися вірними Христові та Церкві та складаючи подяку свідкам того часу: священикам, які служили в непростих умовах, сім’ям, що по-християнськи виховали дітей. «Відважне свідчення та терпеливе довір’я до Божого провидіння є немовби цінним зерном, з якого в майбутньому можуть зрости рясні плоди», – сказав він.


Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що присутність Бога особливо ясно виявляється у Його святих, додаючи, що їхнє свідчення віри може сьогодні додати нам відваги для нового релігійного пробудження. Папа пригадав небесних покровителів Ерфуртської дієцезії – святу Єлизавету Тюрінґську, та святих Боніфатія та Кіліана. «Що спільного у цих святих? Як можемо описати та вчинити плідною для нас особливу характеристику їхнього життя?» – запитував Бенедикт XVI, відповідаючи: «Святі показують нам, що є можливим та добрим радикально переживати стосунки з Богом, ставити Бога на перше місце, а не як якусь дійсність серед інших». Святі також показують, що Бог першим звернувся до нас та виходить нам назустріч.


«Віра завжди, по суті, є вірити разом з іншими», – вів далі Папа, пояснюючи, що своєю вірою ми, насамперед, завдячуємо Богові, Який «запалює» її у нас, але також тим, які нас оточують, повірили перш, ніж ми, та вірять з нами. «Отим “з”, без якого неможлива жодна особисто віра, є Церква. І ця Церква не зупиняється перед кордонами», – зазначив Бенедикт XVI, наголошуючи на важливості духовного обміну, який поширюється на всю Вселенську Церкву.


Джерело: Радіо Ватикан