//

Викорінення неписьменності в світі та уроки Півдня планети. Послання Папи Товариству з розповсюдження грамотності


Ось уже протягом 40 років італійське Товариство з розповсюдження грамотності в світі підтримує проекти в найбідніших регіонах планети. З нагоди сорокаріччя з дня заснування цієї організації Папа Бенедикт XVI направив послання, за підписом кардинала держсекретаря Тарчизіо Бертоне, адресоване президенту Товариства священику Альдо Мартіні. Папа заохочує «і надалі працювати, з оновленим завзяттям, на користь освіти і виховання в найбідніших країнах, в дусі взаємного збагачення між різними культурами і братерства між церковними громадами».


У своєму посланні Святіший Отець поширює своє благословення і на учасників Міжнародного симпозіуму, організованого на честь ювілею Товариства. Він проходить в ці дні в Римі на тему «Гуманізм крихкості: уроки Півдня планети». Остання статистика свідчить про 790 мільйонів дорослих неписьменних людей на сьогоднішній день. З них близько двох третин - жінки. У багатьох країнах число неписьменних жінок перевищує 85 відсотків. До цих цифр слід додати і 67 мільйонів дітей молодшого шкільного віку та 72 мільйони дітей середнього шкільного віку, які не отримують ніякої освіти.


Виразка неписьменності завжди спонукала Церкву докладати всі можливі зусилля для того, щоб її зцілити. У своєму апостольському напоумленні Africae Munus, опублікованому в минулому році, Бенедикт XVI стверджує, що «неграмотність являє собою один з найголовніших гальм розвитку. Це виразка, подібна пандемії. Зрозуміло, - зауважує Папа, - вона не вбиває прямо, але активно сприяє маргіналізації людини, що є формою соціальної смерті. Вона позбавляє можливості долучення до знань». Навчати індивідуума грамоті, підкреслює Папа, «означає робити з нього повноправного члена суспільства, в творенні якого він може брати участь, а християнинові це дозволяє приступити до безцінного багатства Святого Письма, яке живить життя у вірі».


«Просування грамотності, - пояснює священик Альдо Мартіні, президент Товариства з розповсюдження грамотності, - це першочергова умова для людського розвитку. Не може бути розвитку, якщо ми, як людські особистості, не усвідомлюємо наші права і наші обов'язки ». Свого часу покійний кардинал Ганта з Беніну залишив дону Альдо своєрідний заповіт: «Все те, що люди можуть втратити або не мати з матеріальних благ, за допомогою освіти вони можуть відшкодувати іншим способом». Тобто людина може здійснювати свої права та обов'язки саме завдяки освіті.


І не випадково симпозіум, що проходить в Римі, названий «Уроки Півдня планети», пояснює дон Альдо. Ми часто розглядаємо Південь в призмі його бідності, як користувача нашої допомоги. Але насправді це дуже багатий світ: у той час як ми втрачаємо в нашій людяності, вони зберегли багато зі своїх цінностей, яких не вистачає у нас. Ми формуємо наш гуманізм, швидше, на тому, що маємо, - на технології та економіці, - а не на тому, ким ми є. У багатьох країнах, де ми допомагаємо викорінити неписьменність, збереглися багатші відносини між людьми і ставлення до життя. «Братерство, - пояснює дон Альдо, - це відносини, які дозволяють бачити в іншій людині не тільки потребуючого, але брата, який володіє цінностями». Тому необхідно уважно прислухатися до тих, кого ми називаємо «бідними з країн Третього світу»: вони багаті передусім мудрістю. І якщо ми можемо запропонувати їм матеріальну допомогу, то вони діляться скарбами духовними. І ті, до кого звернена наша діяльність з викорінення неписьменності, - не просто посудини, які отримують наші знання і нашу культуру. У свою чергу, вони нас знову євангелізують, спонукаючи відкрити заново людські цінності, які крок за кроком згасають в західній культурі.


За матеріалами radiovaticana.org