//

Вийшли друком книжки про Андрея Шептицького для дітей

Молоде львівське видавництво «Скриня» видало друком дві дитячі книжки про Андрея Шептицького — «Любов у конвертах» і «Годинник від Татуся». Це перші видання про митрополита для дошкільнят і молодших школярів. Фактично, вже виросло покоління українців, які знають обмаль або нічого не знають про главу Української греко-католицької церкви.

 

«Любов у конвертах» авторства Тетяни Павлюк та з фантастичними настроєвими ілюстраціями Олександра Гулєватого — це добра, тепла розповідь про ангела, який упорядковував листи на пошті, і Шептицького, якому щодня їх чимало надходило. «Дорогий Татусь!» — так зверталися Іринки, Марічки, Ганусі і Миколки, Васильки і Богданчики, Лесики та Іванки... З Коломиї, Франківська, Тернополя і Львова, Бережан і Косова, Теребовлі і Рогатина... Прагнення листуватися з митрополитом пояснено так: «Особливо любив Андрей Шептицький дітей, хоча сам не мав жодної дитини, бо був неодружений. Та маленькі сироти могли по праву називати митрополита своїм Таточком. Адже він відкривав для них притулки, надсилав подарунки на свята, часто приїжджав поспілкуватися, а то й просто погратися з ними. Ангел не знав, що в роки війни саме Андрей Шептицький організує в митрополичих палатах схованку для єврейських дітей. Не відав ангел і те, що в своїх покоях митрополит влаштує ізолятор для хворих на трахому дітлахів. Не було відомо ангелові й те, що Шептицький на свої кошти утримував і вчив багато здібних та вбогих молодих людей...»

 

Інформативно.

 

Коли читаєш цю книжку, з’являється відчуття, що незабаром Різдво. Саме передріздвяний час сповнений див, одне з яких — народження Сина Божого. І не тільки тому, що події розгортаються взимку. А передовсім тому, що любов сама по собі є дивом.

 

«Годинник від Татуся» (автор Мирослав Вонс, художник Ольга Поворозник) — це продовження теми. Ідея така, що митрополит підтримав одну родину, яка була в скруті... Власне, про непросте становище цієї сім’ї він дізнався з листа дітей...

 

— Ідея видання книжок про митрополита виникла спільно з отцем Романом Лагішем (чин Редемптористів, УГКЦ), — говорить один зі співдиректорів «Скрині» Мирослав ВОНС. — Ми хотіли дати дітям розуміння того, ким був Андрей Шептицький. Відомо, що за радянських часів його вважали ворогом народу. А за незалежності чогось подібного для маленьких українців так і не вийшло. Отже, з наших видань він постає не тільки як предстоятель греко-католиків, а як духовний отець, що дуже любив дітей і служив їм. До речі, оповідання «Любов у конвертах» базується на реальних листах дітей до митрополита. (Вибрали ті, які найбільше торкнулися наших сердець.)

 

Важливо, щоб у світ маленьких українців з книжок поселялися справжні герої, як от Андрей Шептицький. І щоб у ньому переважали сили добра.

 

Наступна книжка вийде про греко-католицького священомученика Миколая Чарнецького. Він — єдиний єпископ УГКЦ, який повернувся із сибірського заслання. Проголошений блаженним. (А незабаром, віримо, його визнають святим.) Із середини 1950-х і до наших днів за посередництвом молитов до Чарнецького відбуваються звільнення і зцілення, а також приходять благословення.

 

Надія ТИСЯЧНА, «День»