//

Відзначення у Львові 120-річчя Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

В Україні розгортають апостольську діяльність два відмінні чернечі Згромадження, які мають одну і ту ж назву – Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії. Одне з них належить до римо-католицької Церкви в Україні, і його заснував у Польщі блаженний Едмунд Бояновський. В УГКЦ окреме Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії було засноване 28 серпня 1892 року в с. Жужелі (тепер Жужеляни), Сокальського району на Львівщині, а його співзасновниками є блаженна Сестра Йосафата Гордашевська, Отець Василіянин Єремія Ломницький та Отець Кирило Селецький.

 

З цієї нагоди 28 серпня 2012 року у храмі св. Онуфрія у Львові відбулася подячна Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Борис Ґудзяк, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу, у співслужінні Генерального Вікарія о. Йоанікія Чверенчука, ЧСВВ, а також численного духовенства.

 

Під час Святої Літургії відбулася урочистість складання вічних обітів с. Терези Зузак і с. Партенії Куць та облечини с. Магдалини Шульгіної.

 

У проповіді Владика Борис підкреслив важливість обітів у сучасному споживацькому світі. Сестри, які себе посвятили Богові, працюють у тихості, без реклами, ідучи там, де найбільша потреба. Владика Борис заохотив сестер, що вони є важливими для Церкви і для світу, а, зокрема, для Апостольського Екзархату, у якому він буде виконувати своє Архиєрейське служіння.

 

На урочистість прибула з Риму Генеральна Настоятелька с. Тереза Слота. У своєму привітальному слові вона зробила історичний екскурс у 1892 рік, цитуючи історію Згромадження Сестер Служебниць: «У Жужельській парафії заграли святочні дзвони. Нове Згромадження Сестер Служебниць НДМ вступило на свій історичний шлях під знаком Діви Марії...» Сьогодні урочисті дзвони грали у василіянській церкві св. Онуфрія, що є особливо символічним для Сестер Служебниць, адже саме тут, 120 років тому облеклася Блаженна Йосафата, засновниця Згромадження.

 

Після богослуження Владика Борис, у співслужінні з о. Йоанікієм Чверенчуком, ЧСВВ, та о. Севастіяном Дмитрухом, СУ, посвятив мозаїку у Провіційному домі Сестер Служебниць у Львові, на якій зображені Пресвята Богородиця, Блаженна Йосафата і мучениця Тарсикія і яка була створена з нагоди 120-річчя Згромадження.

 

Джерело: Радіо Ватикан