//

Відважно протиставтеся всьому тому, що може зруйнувати мир. Папа Бенедикт XVI попрощався з Ліваном

Церемонією прощання, що відбулася у неділю, 16 вересня 2012 року ввечері в міжнародному аеропорту Бейруту, закінчилося Апостольське паломництво Святішого Отця до Лівану.

 

«Прийшов час відльоту, і зі смутком залишаю дорогий серцю Ліван», – сказав Папа Бенедикт XVI на початку прощального слова в аеропорту, куди він прибув з деяким запізненням, пов’язаним з позапрограмними відвідинами монастиря сестер кармеліток. Святіший Отець подякував Президентові та представникам влади всіх рівнів за організацію візиту, як також маронітському патріархові, всім іншим патріархам, єпископам всіх обрядів, духовенству, чернецтву та мирянам, з якими зустрічався. Особливу подяку Папа склав всьому ліванському народові, який «складає багату прекрасну мозаїку та зумів показати Наступникові святого Петра свій ентузіазм, з багатогранним та особливим вкладом кожної спільноти».

 

Окрему подяку Святіший Отець скерував до представників мусульманських спільнот, адже під час перебування «я міг переконатися, наскільки ваша присутність причинилася до успіху моєї подорожі», – сказав він. «Арабський та увесь світ в ці бурхливі часи мали змогу побачити, як християни та мусульмани зібралися для того, щоб відзначати мир», – підкреслив Бенедикт XVI, додаючи, що ліванці не лише виявили щодо нього традиційну близькосхідну гостинність, але доповнили її теплом прийому та щирістю серця, які пробудили бажання знову сюди повернутися.

 

«Молюся Богові за Ліван, щоб він жив у мирі та відважно протистояв всьому тому, що може зруйнувати мир, чи йому загрожувати», – сказав Папа, побажавши країні й надалі сприяти плюралізмові релігійних традицій, не прислухаючись до голосу тих, які б хотіли цьому перешкодити. «Бажаю Ліванові зміцнити єдність між усіма мешканцями, незалежно від того, до якої громади чи релігії вони належать, твердо відкидаючи все те, що може привести до поділів, рішуче вибираючи, натомість, братерство», – додав він, зазначаючи, що це – Богові милі квіти, чесноти, які є можливими та які варто зміцнювати.

 

Папа підкреслив, що Пречиста Діва Марія, яку з набожністю вшановують вірні присутніх тут релігійних конфесій, «є надійним прикладом до того, щоб з надією продовжувати шлях живого та справжнього братерства», і Ліван добре це усвідомив, проголосивши свято Благовіщення святковим днем.

 

«Нехай Бог благословить Ліван та всіх ліванців. Нехай не перестає притягати їх до Себе, щоб дарувати їм вічне життя. Нехай наповнить їх Своїми радістю, миром та світлом! Нехай Бог благословить увесь Близький Схід! Від щирого серця молюся про Боже благословення для кожного та кожної з вас! Нехай Бог благословить вас усіх!» – такими були останні слова Папи Венедикта XVI на ліванській землі, останнє речення з яких прозвучало по-арабськи.

 

Святіший Отець піднявся на борт літака «Близькосхідних Авіаліній», який перед 22-ю годиною місцевого часу доставив його до римського міжнародного аеропорту Чампіно. Так закінчилася XXIV Апостольська подорож Папи Бенедикта XVI – його паломництво до Лівану з нагоди підписання післясинодального Апостольського повчання «Ecclesia in Medio Oriente», що було третіми відвідинами Близького Сходу.

 

Джерело: Радіо Ватикан