//

Відсутність незалежних судів заважає свободі віросповідання в Україні – звіт Держдепу США

ВАШИНГТОН – Влада України не демонструє змін у сфері поваги та захисту права на свободу віросповідання – немає ні поліпшення, ні погіршення ситуації.

 

Про це зазначено у Звіті про стан свободи віросповідання у світі за 2011 рік, який щороку готує Бюро демократії, прав людини та праці Державного департаменту США, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Серед проблемних питань зазначається, що місцева влада часом приймає одну із сторін у суперечках між релігійними організаціями. Це стосується питань повернення культових будівель та виділення земельних ділянок для їх будівництва.

 

Залишаються проблеми реституції церковної власності, що здебільшого пов’язано з обмеженням бюджетного фінансування необхідних витрат. Однак влада надавала сприяння поверненню деякої комунальної власності. Всі основні конфесії закликали уряд забезпечити прозорий правовий процес розгляду претензій щодо реституції культових будівель і майна.

 

Серед недоліків законодавства України у Звіті зазначено про вимогу до релігійних організацій звертатися до місцевих органів влади за дозволом на проведення мирних зібрань, релігійних служб і обрядів в громадських місцях. При цьому така заявка повинна бути подана не пізніше, ніж за 10 днів до запланованого заходу, без жодних виключень.

 

У Звіті зазначено, що у зв’язку з ухваленням постанови № 567 від 01.06.2011 року Кабмін ускладнив для іноземних релігійних діячів процедуру отримання довгострокових віз для в'їзду в Україну. Ці зміни також створили великі труднощі для іноземних студентів, які потребували довгострокових віз для навчання в духовних навчальних закладах України.

 

Держдепартамент США звернув увагу на відсутність інституту військових душпастирів (капеланів) у Збройних Силах України. Проте зазначив про наявність співпраці у цьому напрямку з боку Міноборони та Ради у справах душпастирської опіки, що складається з представників конфесій.

 

У Звіті згадано про першу зустрічі Президента України Віктора Януковича з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), що відбулась 21 квітня 2011 року. Вона сприймається як “позитивний крок у напрямку розвитку робочих відносин між державою та релігійними організаціями”.

 

Між тим, ВРЦіРО протягом 2011 року безуспішно намагалась переконати Президента України та керівництво Міносвіти в необхідності надання релігійним організаціям права засновувати приватні навчальні заклади з держстандартом освіти та релігійною системою виховання.

 

Держдеп США зафіксував повідомлення про соціальні зловживання та дискримінацію за ознаками релігійної приналежності, переконань або практики. До них належать випадки антисемітизму та анти-мусульманської дискримінації, а також дискримінація щодо різних християнських конфесій в різних частинах країни та вандалізм стосовно релігійної власності.

 

Той факт, що релігійні організації не можуть володіти власністю, робить їх легкою здобиччю для "майнових рейдерів". Ці "рейдери" намагаються заволодіти землею шляхом її незаконного продажу без відома власника та створення тривалих і дорогих судових розглядів з наміром спонукати законного власника до відмови від своїх прав на землю.

 

"Відсутність в Україні незалежної судової системи робить неможливим для релігійних організацій покластись на суди у вирішенні майнових питань", – підкреслено у звіті.

 

У висновках зазначено, що Посол США, співробітники посольства та інші офіційні особи США підтримують постійний діалог з державними та релігійними лідерами та залишаються в тісному контакті з релігійними та неурядовими організаціями, які сприяють свободі віросповідання в Україні.

 

Нагадаємо, що Держдепартамент США здійснює аналіз фактів порушень, а також поліпшення і позитивні зміни у релігійній свободі, у різних країнах світу. Наявні тенденції у сфері свободи віросповідання, що узагальнюються у щорічних звітах, стають підставами для корекції зовнішньої політики з боку Президента та Держсекретаря США, а також для застосування санкцій по відношенню до країн-порушників.