//

Відомий публіцист доводить, що ЗМІ упереджені до католиків

Упереджені до жінок члени секти з кров'ю мільйонів осіб на руках, – так, за словами публіциста британської газети «The Telegraph» зображують католиків у засобах масової інформації.

 

Доктор Тім Стенлі, фахівець з історії Сполучених Штатів, вважає, що більшість думок, висловлених у сучасних медіях, є образливими, до того ж, ці думки часто сформульовані на основі неправдивої інформації або внаслідок маніпуляцій інформацією.

 

Як приклад, нещодавній випадок смерті 31-річної жінки-стоматолога Савіти Хаппанавар, яка померла 28 жовтня в ірландській лікарні Голуей. Як стверджують ЗМІ, причиною трагедії могла бути відмова лікарів зробити аборт. З тверджень можна було зробити висновок, що аборт точно врятував би життя жінки. Такий погляд на справу швидко використали прихильники абортів та їхні лобісти, які вимагають змін у законодавстві та легалізації абортів за вимогою. Ось так Савіта стала символом «жорстокого і середньовічного» ірландського законодавства.

 

Стенлі, цитуючи «The Guardian», вказує, що з судження, опублікованого у цьому ЗМІ, можна зробити наступні висновки: жінка просила зробити аборт; аборт врятував би їй життя; аборт не зробили тому, що Ірландія – католицька країна. Однак, виявляється, що питання набагато складніше і «неясне», про що каже Кітті Голланд, журналістка, яка першою написала про цей випадок у «Irish Times». Проте це не цікавить жодні ЗМІ, які висвітлюють цю проблему. Виявляється, що жінка, ймовірно, взагалі не просила про аборт, і що її стан був настільки поганим ще перед тим, як вона потрапила до лікарні, що аборт не зміг би врятувати їй життя. Мікробіологічний аналіз також показує, що причиною смерті жінки міг бути шкідливий штам бактерії, який викликає сепсис, а не медична недбалість.

 

Стенлі також звертає увагу, що небагато журналістів згадували, що ірландське законодавство дозволяє аборти у випадку, якщо вагітність є загрозою для життя матері, і про ставлення Католицької Церки. Ніхто теж не поспішав дізнатися і повідомити читачам статистику, згідно з якою Ірландія є однією з найбезпечніших країн для жінок, які народжують дітей.

 

Однак, як зауважив Стенлі, у всій цій трагічній історії найдивнішим є те, що перш ніж вона з’явилася на шпальтах ЗМІ, про неї вже знали проабортивні активісти. І це дозволило їм добре підготуватися до протестів і петицій про легалізацію абортів в Ірландії. Справа додала аргументів і в парламентських дебатах про аборти. За словами журналіста, теза, що особисту трагедію хтось використав для реалізації політичної програми, є ключовою у цій справі.

 

«Замість того, щоб чекати належного розслідування, яке б з'ясувало причину смерті, деякі вважають за краще транслювати думки нещасливих членів сім'ї так, ніби вони є безперечними фактами. А коментарі, які супроводжували смерть цієї людини, чітко об'єднали її причини з Католицькою Церквою. Найважливіше повідомлення: католицизм вбиває», – пише публіцист, припускаючи, що у випадку Католицької Церкви журналісти використовують нерівні стандарти журналістики, і це ставлення, яке вони практикують до католиків, нагадує полювання на відьом.

 

У наслідок наголошення на смерті Савіти в парламенті Ірландії відбулося обговорення і голосування щодо законопроекту, який би дозволив аборти у випадку загрози для здоров'я матері. Нижня палата парламенту Ірландії відхилила пропозицію проабортивного закону 29 листопада цього року.

 

Клер Дейлі, депутат від соціалістів, яка розробила законопроект щодо абортів, стверджує, що затримка з ухваленням закону може призвести до трагічних наслідків, таких як смерть Савіти Халаппанавар.

 

Однак, варто згадати, що в Ірландії рівень материнської смертності при пологах є одним з найнижчих в світі.


За матеріалами: http://info.wiara.pl