//

Відкрився Всесвітній конгрес католицьких університетів

Увечері в п'ятницю 12 серпня в Авілі (Іспанія) відкрився Всесвітній конгрес католицьких університетів. Цей захід, в якому бере участь 500 осіб з 40 країн світу, вписується в контекст підготовки до Всесвітнього дня молоді, що стартує в Мадриді 16 серпня.

 


У своєму вступному слові префект Конгрегації католицької освіти кардинал Зенон Грохолевскій зазначив, що контекстом нинішньої місії католицьких навчальних закладів є прогресуюча секуляризація, притуплення почуття сакрального, спроба поставити під сумнів основні істини, такі, як існування Бога або одкровення Ісуса Христа як єдиного Спасителя. У цій ситуації католицькі університети зобов'язані йти проти течії, розвивати науку в контексті іншої раціональності, ніж та, яка претендує сьогодні на домінуюче становище: такої раціональності, при якій розум залишається відкритим трансценденції, Богу. Успіх на цьому терені значною мірою залежатиме від того, наскільки ми зуміємо заново поєднати розум і віру, долаючи нав'язане нам обмеження раціонального тільки тим, що може бути перевірено експериментально. При цьому глава ватиканської дикастерії послався на лекцію Бенедикта XVI, яку він прочитав у Регенсбурзі. Кардинал Грохолевскій згадав і св. Терезу Авільську, яка вибрала в епоху Реформації шлях християнського радикалізму. Завдяки такому вибору, вона змогла вплинути на єрархів Католицької Церкви свого часу і спонукати їх діяти.

 

А вранці в суботу 13 серпня перед учасниками форуму виступив голова Папської Ради зі сприяння новій євангелізації Архиєпископ Ріно Фізікелла. Він звернув увагу аудиторії на переломний характер епохи, в яку нам випало жити з волі Провидіння. Ми знаємо, з яким світом нам належить попрощатися, але не знаємо, що нас чекає в майбутньому, - підкреслив Архиєпископ Фізікелла. За цих обставин всі католики і, звичайно ж, опікувані Церквою навчальні заклади покликані впливати на хід історії. Не можна залишати розвиток подій на волю випадку або віддавати їх у владу сил, що бажають обмежити свободу людини. Насправді весь історичний процес, включаючи його поки незрозумілі або не вселяючі оптимізму перспективи, є тим простором, в якому діє спасенна благодать Христа.
 

 

За матеріалами: Сибирская католическая газета