//

Відкритий лист Гільдії експертів з релігії та права до мера Москви щодо знесення будівлі Сестер Матері Терези

Відкритий лист меру Москви Сергєві Собяніну

 

Російська Католицька Церква є історично вкоріненою в Росії Церквою, спільноти католиків існували у різних містах нашої країни з часів Київської Русі. Католицька Церква і віруючі, що до неї належать, такі ж члени громадянського суспільства, як православні, старообрядці чи протестанти.


Крім того, в Росії діє Конституція РФ, яка передбачає наявність рівних прав для всіх релігій та конфесій, а також Закон «Про свободу совісті та релігійні об'єднання». У ст. 4 п. 4 цього Закону сказано: «Посадові особи органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, а також військовослужбовці не мають права використовувати своє службове становище для формування того чи іншого ставлення до релігії». Однак чиновники розділяють суспільство, і роблять це відкрито, що суперечить Конституції РФ.


Сьогодні влада проявляє відкриту неповагу до представників Католицької Церкви, особливо, якщо порівнювати зі ставленням чиновників до прохань та ініціатив Російської Православної Церкви, які, безумовно, також важливі й потрібні російському суспільству. Однак підтримка однієї Церкви не виправдовує дискримінації іншої. Цілком очевидно, що справи релігійних об'єднань вимагають особливого підходу – для цього й існує законодавство про свободу совісті та особливі вимоги до держслужбовців у зв'язку з цим. Але релігійного законодавства не дотримуються в нашій країні.


13-18 вересня 2011 року в Москві за рішенням Арбітражного суду Москви було знесено будинок, що належить філії Товариства «Місіонери Милосердя» (Сестри Матері Терези) за адресою вул. Третя Паркова, буд. 44А. Як наголошується в заяві Сестер Матері Терези, «сьогодні існує небезпека, що буде демонтовано дах іншої будівлі, що належить Товариству, за адресою вул. Третя Паркова, буд 44». Підставою для судового рішення стало те, що будівля і мансардний поверх, дозвіл на будівництво яких було отримано від влади Москви, не були введені в експлуатацію в належний термін. Фактично дії управи "Північне Ізмайлово" і префектури ВАО призвели до того, що в Москві закрили притулок, куди могли в будь-який час звернутися жебраки, бездомні, каліки, просто голодні та нужденні. У цій будівлі відбувалися зустрічі груп анонімних алкоголіків і наркоманів, бездомним робили подарунки на Різдво і на Великдень. У знесеній будівлі вже рік тому від’єднали всі комунікації. За статутом сестрам не можна користуватися технікою, тому в них немає пральної і посудомийної машин, мікрохвильових печей і мобільних телефонів, однак, дах над головою вони мати все ж можуть.


З 2007 року Сестри Матері Терези намагалися вирішити свої проблеми, але, як виявилося, їх ніхто з чиновників не слухав, до них поставилися формально, нібито мегаполіс не потребує їхніх послуг. Уряд Москви мав багато часу, щоб вирішити ситуацію мирно, але чиновники відкрито конфліктують і скандалять з віруючими.


Гільдія експертів з релігії та права підтримує повні жалю і християнської любові звернення Сестер-Місіонерок Божественної Любові (Сестри Матері Терези), а також Архиєпископа Паоло Пецці щодо знищення притулку.


Можливо, цей епізод з релігійного життя столиці поки не дійшов в повному обсязі до мера Сергія Собяніна, проте в даному випадку втручання мера є необхідним. Відповідно до грубого порушення прав віруючих та некоректного ставлення до них Мерія Москви цілком може надати католицькому притулку еквівалентну будівлю, оскільки діяльність притулку благодійна, члени товариства Матері Терези допомагають знедоленим безоплатно, що робить ситуацію в мегаполісі більш стабільною і доброзичливою.


Ми закликаємо мера Москви Сергія Собяніна вирішити це питання з виділенням католицькому притулку нової будівлі в найкоротші терміни. Це буде не тільки виконанням зобов'язань перед законодавством про свободу совісті, а й перед усіма нужденними громадянами Москви. Соціальне партнерство держави і релігійних об'єднань від цього тільки виграє, тим більше що в межах підтримки некомерційних організацій держава зобов'язується підтримувати соціально орієнтовані організації.


Мати Тереза казала, що «Найбільший гріх людини – це не ненависть, а байдужість до своїх братів». Звичайно, Сестри Матері Терези не чекали до себе особливого ставлення й участі, але дикість, з якою чиновники управи та префектури обійшлися з католицьким притулком може викреслити Москву з числа культурних та європейських столиць світу, якщо в цій столиці так мало цінують турботу про ближнього.

 

Роман Лункін,
Президент Гільдії експертів з релігії та права

Інна Загребіна,
Голова правління Гільдії експертів з релігії та права

 

За матеріалами: procatholic.ru