//

Відкрити своє серце, щоб творити сопричастя з Богом та ближніми. «Ангел Господній» з Папою 9 вересня 2012

Про «маленьке», але «дуже важливе» слово, яке в своїй глибокій суті «підсумовує усю благовість і усі Христові діла» говорив Папа Бенедикт XVI перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 9 вересня 2012 р. Йдеться про записане святим Марком мовою Ісуса слово «effatà», що означає «відкрийся».

 

Насамперед, Святіший Отець представив контекст, у якому Спаситель вживає це слово. «Ісус, – сказав він, – проходив через регіон Десятимістя, між побережжям Тиру та Сидону і Галилеєю, тобто, не юдейську територію. До Нього привели глухонімого чоловіка, щоб Він його зцілив – очевидно, що вістка про Ісуса дійшла аж туди. Ісус узяв його на бік, доторкнувся його вух та язика, а тоді, дивлячись на небо, з глибоким зітханням, промовив: “Effatà”, що означає: “відкрийся”. І той відразу почав чути та говорити». Таким, – зазначив Папа, – є історичне, буквальне значення цього слова, тобто зцілення було для людини «відкриттям» себе іншим та світові, «відкриттям, яке через органи слуху та слова, заторкувало цілу його особу», він нарешті міг спілкуватися, будувати стосунки по-новому.

 

«Але всі ми знаємо, – сказав Бенедикт XVI, – що закритість людини, її ізоляція, не залежить виключно від органів чуття. Існує також внутрішня закритість, яка стосується внутрішнього центру людини, який Біблія називає “серцем”. Це для того, щоб його “відкрити” прийшов Ісус, щоб звільнити його, щоб вчинити нас здатними до повноцінних стосунків з Богом та ближніми. Ось чому я казав, – пояснив Святіший Отець, – що це маленьке слово “effatà – відкрийся” підсумовує в собі всю Христову місію. Він став людиною для того, щоб людина, внутрішньо оніміла та оглухла через гріх, стала здатною почути голос Бога, голос Любові, яка промовляє до її серця, і, таким чином, навчилася, в свою чергу, говорити мовою любові, спілкуватися з Богом та ближніми». Саме тому слова та жести цієї євангельської події були включені до обрядів Хрищення, як один із знаків, що пояснює його значення.

 

«Звертаємося тепер в молитві до Пресвятої Марії», – сказав на завершення Папа, вказуючи на те, що «з причини Своїх особливих взаємин з Втіленим Словом, Марія є повністю “відкритою” на Господню любов, Її серце є в постійному слуханні Його слова. Нехай же Її материнське заступництво здобуде для нас ласку щоденно досвідчувати у вірі чудо “effatà”, щоб жити у сопричасті з Богом та ближніми», – побажав Бенедикт XVI.

 

Джерело: Радіо Ватикан