//

Відеозвернення Папи Бенедикта XVI до учасників 50-го Міжнародного Євхаристійного Конгресу

У неділю, 17 червня 2012 р., в столиці Ірландії м. Дубліні завершився 50-й міжнародний Євхаристійний Конгрес. Після заключного Євхаристійного богослуження його учасники вислухали відео-послання Святішого Отця Бенедикта XVI.

 

Римський Архиєрей зазначив, що тема Конгресу «Спільність з Христом та між нами» стала спонукою призадуматися над Церквою, як таїнством сопричастя з Господом та всіма членами Його Містичного Тіла. Занурившись через Хрисщення у Христову смерть, щоб відродитися у великій родині Ісусових братів і сестер, отримавши у Миропомазанні печать Святого Духа, «розділяючи Пресвяту Євхаристію, ми у видимий спосіб тут на землі входимо у спільність з Христом та між собою».

 

В контексті приготування до Року віри, який проходитиме з нагоди 50-ї річниці Другого Ватиканського Собору, Папа пригадав про те, що цей собор започаткував небачене оновлення римського обряду, метою якого була якомога повніша участь вірних у Євхаристійній жертві. Сьогодні, за словами Святішого Отця, можемо побачити, що у цьому досягнуто значного успіху, але також не забракло непорозуміння та відхилень. Оновлення зовнішніх форм мало на меті допомогти входити в глибину таїнства, провадити до особистої зустрічі з Господом, присутнім у Євхаристії. Однак, нерідко перегляд літургічних форм зупинився на зовнішніх аспектах, підмінивши поняття «активної участі» зовнішнім діянням. «Тому на шляху літургійного оновлення залишається ще багато роботи», – зазначив Бенедикт XVI, додаючи, що у світі, дедалі більше зосередженому на матеріальних речах, мусимо навчитися розпізнавати таємничу присутність Воскреслого Господа.

 

«Пресвята Євхаристія, – вів далі Папа, – є культом всієї Церкви, але також вимагає участі в місії Церкви кожного окремого християнина; вона вміщає заклик бути святим народом Божим, але також – заклик до індивідуальної святості; її потрібно відправляти з великою радістю та простотою, але також в якнайдостойніший та шанобливий спосіб; вона закликає нас каятися з наших гріхів, але також – прощати ближніх».

 

Святіший Отець пригадав роль Пресвятої Євхаристії в житті ірландської Церкви та народу, з якої черпали благодаті покоління монахів, мучеників та місіонерів, які героїчно жили вірою на своїй землі та несли Добру Новину далеко від рідних берегів. Однак, вдячність та радість такої великої історії віри нещодавно похитнулися виявленням гріхів, «вчинених священиками та богопосвяченими особами щодо повірених їхньому дбанню осіб». «Як можна пояснити той факт, що люди, які регулярно приймали Христове Тіло та сповідалися зі своїх гріхів у святій тайні Покаяння, впали до такого рівня? – запитав Бенедикт XVI, додаючи, – Це залишається таємницею. Однак, очевидно, що їхнє християнство не живилося з радісної зустрічі з Ісусом Христом, воно перемінилося у звичку». Завданням Другого Ватиканського Собору, було подолати таку форму християнства та наново відкрити віру, як особисті глибокі взаємини з Ісусом. Таку ж мету мають і Євхаристійні Конгреси.

 

Наприкінці Папа закликав всіх молитися в наміренні приготування до наступного Міжнародного Євхаристійного Конгресу, який 2016 року відбудеться в місті Себу на Філіппінах.

 

Джерело: Радіо Ватикан