//

Відбувся заключний гала-концерт ХІІІ різдвяного фестивалю Велика коляда

29 січня у храмі Пресвятої Євхаристії відбувся заключний гала-концерт ХІІІ різдвяного фестивалю Велика коляда. Гала-концерт, став заключним апогеєм Великої коляди, яка тривала з 7 по 29 січня. Цьогоріч в репертуарі учасників фестивалю було обов’язкове виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів мальовничої Гуцульщини.


У виконанні зведеного хору кращих колективів фестивалю, прозвучали коляди «Нова радість» (С. Людкевич за В. Матюком), «Устань, ґаздочко», «По горі, горі» (Ю. Антків), «Ой в ліску, Ліску» та інші коляди їх сучасні обробки та аранжування, що дало можливість усім присутнім, ще раз пережити містерію Різдва.

 

Безсумнівну, що родзинкою гала-концерту були твори у виконанні автентичних гуцульських колективів, серед яких: гурт «Дарниця (с. Саджалка, Івано-Франківська обл.), хорова група народного ансамблю пісні і танцю «Лісоруб» (с. Великий Бичків, Закарпатська обл.), народний камерний хор «Felicio» (м. Надвірна, Івано-Франківська обл). Особливого захоплення викликала «Розколяда» у виконанні фольклорного ансамблю пісні і танцю Будинку культури с. Космач.

 

Загалом у фестивалі взяли участь понад 80 колективів з різних куточків України: Львова та Львівщини, Києва, Івано-Франківська, Луцька, Рівного, Одеси, Харкова, а також Польщі.

 

«Дуже приємно, що ми збираємося кожного року, щоб разом колядувати. – сказав у вітальному слові Високопреосвященний владика Ігор, Архиєписикоп і Митрополит Львівський. - Ми є гарно прибраними, що є немало важливим, але основне те, що в наших душах і серцях прославляємо новонародженого Спасителя. Ми співаємо у нашій коляді «Радуйся земле! Син Божий народився!» і дай Боже, щоб ми його у своєму серці пронесли через ціле наше життя».

 

Святкування завершилися біля храму, де усі мали можливість біля багаття, ще раз гучно заколядувати, а також почастуватися гарячими напоями.

 

За рішенням організаторів у наступному XIV фестивалі Велика коляда, звучатиме коляда з Полісся.

 

о. Павло Дроздяк,
Прес-секретар Львівської архиєпархії

Джерело: www.ugcc.lviv.ua


Слухати фрагмент гуцульської коляди