//

Відбувся ІІІ Біблійний Симпозіум «Біблія в культурі світу»

Вчора, 1 березня, в Богословському інституті ім. св. Йосипа Більчевського в Брюховичах, що біля Львова, відбувся ІІІ Біблійний симпозіум «Біблія в культурі світу» за участю доповідачів з України та Польщі.

 

Про важливість Божого Слова в житті та місії Церкви наголосив у своєму привітальному слові до учасників Симпозіуму архиєпископ Римо-Католицької Церкви Мечислав Мокшицький, який відслужив для всіх присутніх Літургію і закликав досліджувати Святе Письмо і в «його світлі оцінювати власне життя і події, які відбуваються в сучасному світі». Також митрополит львівський звернув увагу на документ, виданий Папською Біблійною Комісією 1993 року, «Про інтерпретацію Біблії в Церкві», в якому зазначено, що тлумачити Святе Письмо потрібно так, щоб воно було завжди актуальне щодо вимог часу.

 

«Ініціатива організації такого Симпозіуму належить професорові Краківського Університету о. Томашу Єлонеку. Такі заходи відбуваються у Кракові, цього року вже дев’ятнадцятий раз, і в Городку, Камянець-Подільської Римо-Католицької Єпархії, де в травні відбудеться дев’ятий Біблійний Симпозіум. У нас такий захід проходить допіру втретє, бо наш осередок наймолодший», - сказав спеціально для «Католицького Оглядача» організатор Симпозіуму в Богословському інституті ім. св. Йосипа Більчевського в Брюховичах , ректор о. Олег Саламон. Він також поділився планами щодо проведення наступного Біблійного Симпозіуму, на якому, як і на попередніх, буде зовсім новий склад доповідачів, а, можливо, вже не тільки з України і Польщі, оскільки виявили бажання взяти участь науковці зі Словаччини. «Мета такого заходу – повернутися до вивчення Біблії, поділитися досвідом, повчитися одне в одного, а також цей Симпозіум дуже важливий для студентів, як для семінаристів, так і для мирян, оскільки допомагає їм вивчати Святе Письмо, розважаючи над цікавими доповідями», - розповів ректор, який цього року представив власне наукове дослідження деяких псалмів, в якому особливо наголосив на тематиці прагнення Бога, дискусійних питаннях та їхньому традиційному і сучасному прочитанні.

 

Інші доповіді, які прозвучали на Симпозіумі, стосувалися книг Старого і Нового Завіту, мови Святого Письма та тогочасної ментальності. Також в рамках заходу відбулась мультимедійна презентація підготована д-ром Софією Влодарчик з Кракова, в якій було представлено функціонування Біблійного Саду в Мичковичах, у Польщі. Автори проекту вирішили полегшити розуміння Святого Письма через візуалізацію подій Біблії, згадані в ній обрядово-побутові предмети та рослинність. Так, наприклад, в Біблійному Саду відвідувачі можуть побачити зменшені копії гори Синай і таблиць Завіту, неопалимої купини, Червоного моря, виноградник з вежею, овечу кошару, а також скульптури, які показують розмову Ісуса з самаритянкою чи смерть Ісуса на хресті. Ректор о. Олег Саламон поінформував, що буде співпрацювати з польськими колегами, щоб невдовзі втілити цю ідею на території Вищої Духовної Семінарії в Брюховичах.