//

Відбувся душпастирський візит Апостольського Візитатора до громад УГКЦ у мм. Салерно та Баттіпалія

У неділю, 5 лютого 2012 р., на запрошення о. Володимира Підлуського відбувся душпастирський візит Преосвященного Владики Діонісія (Ляховича) до громад УГКЦ у мм. Салерно та Баттіпалія. Це вже третій візит Апостольського Візитатора до м. Салерно та другий до м. Баттіпалія.

 

Перед початком богослужіння (о год. 14.30) в церкву “Santa Maria della Porta e S. Domenico”, де збираються українці позачергово із італійськими вірними на спільну молитву, з нагоди візиту Апостольського Візитатора прибув також місцевий Архієпископ Монс. Луіджі Моретті.

 

Архиєпископ привітав Владику Діонісія, о. Володимира та чисельно присутніх вірних, запевняючи усіх в подальшій співпраці та підтримці українських іммігрантів на території Аридієцезії Салерно-Кампанья-Ачерно. Після цього Владика Діонісій в свою чергу висловив вдячність монсеньйору Луіджі за допомогу українцям, які проживають на території Архидієцезії та передав вітання від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Вслід за цим о. Володимир висловив вдячність обом Архиєреям за візит та Італійській церкві і державі за гостиприїмність у відношенні до українських іммігрантів.

 

Візитація продовжилася Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив Преосвященний Владика Діонісій у співслужінні о. Володимира Підлуського, капелана громади. Дияконував диякон Іван Стефурак. У Літургії взяв участь також єпископський вікарій у справах душпастирства монсеньйор Біаджіо Наполетано.

 

Під час проповіді Апостольський Візитатор подякував о. Володимиру та парафіянам за чергове запрошення відвідати їхню громаду та за чисельну присутність вірних на богослужінні. «Коли я сюди приїхав, то якраз у храмі завершувалося богослужіння в італійській мові. По завершенні богослужіння з храму виходило лише декілька десяток людей… Однак, тепер я бачу храм повністю наповнений вірними. І це свідчить про вашу віру. Тут ви не лише просто працюєте, щоб заробити гроші, але ви свідчите так само вашу віру місцевим мешканцям», - зазначив Владика Діонісій.

 

Також Архієрей поділився духовною наукою з неділі «Митаря і фарисея»: «… Хоч сьогодні ми ще і колядуємо, то все ж із сьогоднішньою неділею “Про Митаря і Фарисея”  ми наближуємося до зустрічі із Великим Постом. Сьогоднішня притча вказує нам на перший крок до навернення - це покора. Чим більша наша покора, тим більше наше довір'я до Господньої мудрості. Богові неугодні ті, хто самі себе вихваляють. Хвальба веде лише до гордості. Ми ж повинні віддавати хвалу лише єдиному Богові: «Слава у вишніх Богу!» Ми вимовляємо ці слова перед початком кожної Літургії і повинні включити їх у програму всього нашого життя, приєднати до них усіх людей з їх радощами і прикрощами.

 

Сьогодні ми чули Притчу про митаря і фарисея, порівняймо її з іншим Євангельським епізодом вбогої вдови, яка поклала до скарбниці дві найдрібніші монети. Маленька жертва убогої вдови мала перед Богом більшу вартість, аніж десятина багатого та чванливого фарисея. Віддавши Богові останній гріш, бідна вдова цілком доручила себе в Божі руки, в руки Того, Хто дасть їй набагато більше, аніж могли б дати їй гроші. Так само і ваша щедрість хай має за приклад убогу вдову, а не багатого фарисея. Брак гроша привів вас сюди в далеку і чужу землю. Заробляючи цей гріш тут, ви ділитеся ним з вашими рідними в Україні. Вкладаючи вашу лепту тут у церкві, ви підтримуєте благодійні акції як в Україні, так і церковне і культурне життя  тут в чужині. Тому, як бачите, гріш може бути причиною гордості і чванливості, але може бути і засобом для добрих справ. Тому зароблений тяжко вами тут гріш, дозволю собі назвати його «святим грошом», бо зароблений він вами у поті чола не для надмірного збагачення і чванливості, а заради добра інших».

 

По завршенні богослужіння Владика Діонісій Висловив вдячність також монсеньйору Біаджіо, а той в свою чергу поділився враженнями від участі в українському богослужінні. Зокрема італійський священик жартома підкреслив, що богослужіння було дещо довшим аніж Літургія в Латинському обряді, та все ж, як він спостеріг, ніхто не дивився на годинник, як це часто трапляється в його парафії, якщо відправа трохи затягується.
Після цього парафіяни зі словами подяки подарували Апостольському Візитаторові квіти, а Архієрей уділив усім благословення.

 

Візит у м. Баттіпалія

Цього ж дня Апостольський Візитатор прибув до м. Баттіпалія, де о год. 17. 00 очолив Архієрейську Божественну Літургію.

 

Церковна громада м. Баттіпалія в порівнянні з іншими громадами є менше кількісною і ще є на шляху розвитку. Однак діє тут уже церковний хор і відбуваються регулярні богослужіння.

 

Під час проповіді Архієрей підбадьорив о. Володимира Підлуського, капелана громади, і парафіян для подальшої ревної праці. «Ваша громада поки що не є такою чисельною, як наприклад, у м. Салерно, але «не бійся мале стадо» (Лк. 12, 32)! Мала кількість вірних у громаді не принижує ваших трудів. Добрий Пастир залишаючи 99, пішов шукати одну загублену овечку. Це – заклик до вас не зупинятися на досягнутому, а бачити перспективу до подальшого зросту вашої громади» - зазначив Владика Діонісій.

 

По завершенні богослужіння вірні подарували Апостольському Візитаторові квіти і висловили слова вдячності за візит, а Владика Діонісій в свою чергу нагородив подячною грамотою п. Галину Дашавську за організацію церковного хору. Після цього було зроблене загальне фото та відбулася спільна вечеря.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії