//

Відбулися щорічні збори в'язничних капеланів УГКЦ

12 - 14 листопада 2012 року з благословення керівника Департаменту душпастирства у силових структурах України преосвященнішого Михаїла (Колтуна), єпископа Сокальсько-Жовківського, відбувся річний з'їзд в'язничних капеланів. Священиків, монахів і монахинь пенітенціарного душпастирства гостинно прийняв новий реколекційний дім Самбірсько-Дрогобицької єпархії, що розташований у с. Стрілки. Змістом їх зустрічі було опрацювання пропозицій до Синоду єпископів УГКЦ в контексті стратегії розвитку УГКЦ, ділення досвідом, а також навчання з предмету «Сповідництво», яке провів протоієрей Іван Гаваньо – голова Дрогобицького осередку Українського богословського наукового товариства.

 

12 листопада під час Божественної Літургії архипастирське впровадження зробив преосвященніший владика Михаїл. У слові до капеланів він сказав:
«Ми є священиками, яких Господь посилає до в’язниць. Церква, що є носієм доброї новини, випрацювала стратегію соціального служіння. Сьогодні воно розвивається. Закликаю вас не сходити на манівці, ми повинні прислухатися до навчання Церкви, як маємо служити тим, хто трапляється на шляху нашого покликання.»

 

Знаючи про тягарі священичого служіння у пенітенціарній сфері владика заохотив отців-капеланів словами:

«Богородиця перейняла на себе образ служіння Богові, проте сьогодні вона найперше служить і нам. Ми є Божим знаряддям в Його руках. Закликаймо Пресвяту Богородицю у своїх молитвах, щоб вона надихала нас своїм служінням та випрошувала в Бога заступництва для усіх нас.»

 

Владика Михаїл вислухав доповіді єпархіальних капеланів та поцікавився проблемами їх служіння. Зустріч та ділення отців про пережитий рік, також свідчення про особливі благословення, які прийшлося пережити разом зі своїми підопічними, надали усім учасникам натхнення. З цікавістю отці вислухали учасників міжнародного заходу католицького душпастирства у Попово під Варшавою. Другий день капелани присвятили питанням співпраці з Державною пенітенціарною службою, тому раді були вітати працівників Самбірської виховної колонії майора  Дмитра Несторівського, заступника начальника колонії та заслуженого педагога установи пана Омеляна Леськіва.  Оскільки центральним в служінні в'язничного душпастиря є уділення Святої Сповіді, то в другій половині дня відбулося навчання капеланів під проводом відомого богослова протоієрея Івана Гаваня. На завершення конференції 14 листопада був проведений круглий стіл, присвячений розробці душпастирського плану на наступний рік, а також формуванню пропозицій для Синоду. Капелани роз'їхалися до своїх домівок сповнені нових задумів та перспектив служіння.

 


ієрей Костянтин Пантелей,
керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України

 

Джерело: http://prison-pastoral.blogspot.com