//

Відбулася зустріч усіх медичних капеланів Львівської архиєпархії

Люди немовби квіти розпускаються, стають чутливими, переоцінюючи власні цінності: Владика Венедикт

 

Сьогодні, 3 лютого відбулася зустріч усіх медичних капеланів Львівської архиєпархії. Як розповів ініціатор сходин о. Володимир Мощич, який є Головою комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської архиєпархії, така зустріч є необхідною для координації праці медичних капеланів на місцях їх служіння.

 

 

У робочій зустріч взяв участь також владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Владика зосередив свою увагу на відповідальності служіння медичного капелана. «Коли людина живе у звиклому ритмі вона не може навіть усвідомити, як хвороба може зруйнувати її життя. Хвороба, усе рушить, а потрапивши до лікарні у людини знову пробуджується бажання Бога. Люди немовби квіти розпускаються, стають чутливими, переоцінюючи власні цінності» - сказав владика.

 

Архиєрей зауважив, що такий стан є надзвичайно сприятливим, щоб сіяти Боже Слово, яке людина бажає прийняти. Відповідальність капеланів полягає у тому, щоб через свою поставу свідчити Христа і досвід переживання Бога.

 

В рамках зустрічі, капелани говорили також про доцільність відзначення Всесвітнього дня хворого, який відбудеться 11 лютого 2011 року. Зокрема, о. Мощич зазначив, що в цей день Архиєпископ Львівський владика Ігор та владика Венедикт відвідають певні медичні установи.

 

Варто пригадати, що 25 жовтня 2010 року був підписаний договір про співпрацю між Курією Львівської архиєпархії УГКЦ, управлінням охорони здоров’я та Львівською міською організацією професійної спілки працівників охорони здоров’я України.

 

Основною метою угоди є передусім гуманізація медичного суспільства, впровадження та посилення загальнолюдських цінностей надання духовно-психологічної підтримки працівникам і пацієнтам закладів охорони здоров’я.

 

Згідно з документом, МОЗ України зобов'язується: надавати у встановленому законодавством порядку доступ на територію закладів священнослужителів та мирян, яких належно приготовляє та вповноважує на служіння УГКЦ; створювати сприятливі умови для надання духовно-психологічної допомоги, здійснення богослужінь; ознайомлювати (у разі потреби) священнослужителів з вимогами норм чинного законодавства і Правилами внутрішнього розпорядку закладів, надавати методичну підтримку щодо особливостей функціонування в медичній сфері; сприяти, при наявності, виділенню в закладах приміщень для здійснення релігійних обрядів відповідно до чинного законодавства; сприяти розміщенню матеріалів у відомчих виданнях, підготовлених представниками УГКЦ з питань співпраці відповідно до цієї Угоди.

 

о. Павло Дроздяк,
прес-секретар Львівської архиєпархії
Джерело: www.ugcc.lviv.ua