//

Відбулася урочиста академія з нагоди 200-ої річниці від дня народження о. Шашкевича

У п’ятницю, 5 листопада в Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, урочистою академією відзначили 200-річчя від дня народження о. Маркіяна Шашкевича.

 

«Рідко кому дане довгі літа по смерті, збирати навколо свого гробу представників цілого свого народу. Великі заслуги, великий талант, навіть великі діла, на те не вистарчить» - цими словами Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького про о. Маркіяна Шашкевича, розпочав своє вступне слово до усіх присутніх на цьому торжестві, владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський.

 

Далі у своєму слові владика сказав: «все, що всі часи було в середовищі греко-католицької Церкви, яскраво проявилося в особистості Маркіяна Шашкевича. Саме він дав поштовх національному відродженню, чого не могли вдіяти збройні повстання, щоб скинути невольничі пута, чого не вдіяли суспільні й політичні діячі, це вдалося простому сільському, хворобливому пароху». Також, своїми словами Архиєрей подякував усім за присутність, та побажав зберігати добру пам’ять про величну особистість о. Маркіяна Шашкевича.

 

Поет, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Роман Лубківський у своєму виступі, також відзначив геніальність постаті о. Маркіяна Шашкевича і звернув увагу на значний вклад ієрея Маркіяна в процес національного відродження Галичини. Звертаючись до творів та проповідей о. Маркіяна Шашкевича, доповідач продемонстрував талант і унікальність особистості о. Маркіяна Шашкевича. Його мова – наголосив пан Роман Лубківський – була живим втіленням життя усіх Галичан І пол. ХІХ ст.

 

Опісля урочистий вечір продовжився літературно-мистецькою композицією «Віра серця мого…» в якій акторами театру було представлено життя та діяльність семінариста Маркіяна Шашкевича і членів «Руської Трійці». Були виконані твори поета, а також семінаристи Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, своїм співом вшанували пам’ять свого великого попередника.

 

Вкінці цього торжественного дійства,на якому були присутні чисельні представники духовенства, депутати міської та обласної рад і достойні гості цієї урочистості, пролунав гімн «Боже,великий,єдиний», як заклик до національного єднання і продовження традицій великого українського народу.

 

Роман Соколенко,
прес-служба Львівської Архиєпархії