//

Відбулася прес-конференція «Богопосвячене життя в УГКЦ»

Дев'ятого лютого в Івано-Франківську відбулася прес-конференція на тему «Богопосвячене життя в УГКЦ». Її учасниками були: Владика Володимир Війтишин, Правлячий Архиєрей Івано-Франківської Єпархії УГКЦ, протосинкел о. Олег Каськів, синкел у Справах Монашества о. Йосафат Бойко, п. Олег Жерноклєєв, завідувач кафедри всесвітньої історії ПНУ імені В. Стефаника, д-р істор. наук, професор та член ІІІ Чину ВС. Йшлося про те, що 14-15 лютого у Іван-Франківській Єпархії відбудеться Собор монашества на тематику богопосвяченого життя. Владика зазначив, що цей Собор є передднем великого Патріаршого Собору УГКЦ, який відбуватиметься з 31 серпня по 3 вересня 2011 року в Бразилії.

 

Перед Великим Собором проводять Єпархіальні Собори, щоб кожен зміг взяти у ньому участь. На таких Соборах присутні представники від мирян, молоді, монашества, єпархіальних та парафіяльних структур. «Під час його проведення ми будемо глибше застановлятися над нашим життям, роздумуватимемо над тим, яке значення має монашество для народу та Церкви, говоритимемо про монаше покликання, монаші спільноти сьогодення, а також ми опрацюємо соборові рішення для Івано-Франківської Єпархії і підготуємо наші пропозиції для Великого Собору Церкви», ─ сказав Кир Володимир Війтишин.

 

Цього року виповнюється 125 років Івано-Франківській Єпархії і це є третій Собор за всю її історію. Перший був у 2001 році, другий ─ у 2005 році. Тематикою третього є богопосвячене життя, а завданням ─ розкриття бачення монашого життя очима людини ХХІ ст. Також його члени мають відповісти на таке запитання: «Наскільки ми хочемо побачити у монахові взірець Божої любові, яка має світити у кожному з нас?».

 

«Собор є дуже великою справою, адже Святий Дух діє через людей, які є присутні під час його проведення. Якщо ми подивимося на попередні Собори, то ті рішення, які зробили, у багатьох моментах допомогли Церкві і нашій Єпархії, зокрема, у вирішенні багатьох справ, наприклад, введення християнської етики у школах. Собор ─ це те, що народ бачить і хоче сказати Церкві і вона це відчуває і старається втілити в життя», ─ наголосив протосинкел о. Олег Каськів.

 

Отець Йосафат зазначив, що Собор збирає всі верстви, тобто всіх тих людей, з яких складається Церква, щоб всі зрозуміли, що Церква ─ це не тільки священики й монахи, а й звичайні вірні, які є її складовою частиною. «Віримо, що це зібрання, на якому ми вислухаємо думку багатьох монахів, монахинь, священиків, а також простих парафіян, стане для нас ще одним моментом, щоб більше працювати. Нам є важлива думка мирян, тобто те, що звичайні люди очікують від монахів. Богопосвячені особи народжуються у наших родинах, і якими вони будуть, у великій мірі залежить від того, що про духовенство говорять їхні батьки», ─ наголосив отець.

 

Доповідачем з історії монашества на Соборі виступатиме п. Олег Жерноклєєв. Під час прес-конференції він розповів про значення монашества для мирян, зазначивши, що по-перше, кожен правдивий християнин потребує прикладу, який має бути високим. По-друге, усі ми прагнемо молитви, а найбільше може помолитися людина, яка пожертвувала себе Богові і має сміливість просити за нас. По-третє, це велика суспільна роль монашества, яку воно відігравало протягом усієї історії. Ми знаємо, що ще з Київської Русі монастирі були культурно-освітніми центрами.

 

Також п. Олег звернув увагу на те, що дуже часто ми можемо почути від людей такі слова: «Я не розумію монашого життя». «Нам потрібно завжди пам’ятати, ─ продовжив він, ─ що в основі монашества лежить ідея наслідувати Христа. Не розуміти монаха ─ означає не розуміти Христа, бути формальним християнином. Відкидати монашество ─ це відкидати ідею наслідування Христа. Щоб до кінця зрозуміти сутність монашества, треба знати його історію. Витоки ідеї монашества сягають апостольських часів. Раннє монашество ─ це спонтанний, стихійний рух низів. Протягом перших двох століть свого існування воно було поза церковною єрархією. Це був певний протест проти формального християнства, духовної літеплості. Впродовж цілої своєї історії монашество було охоронцем моральності Церкви, рушійною силою церковних реформ, джерелом постійного її оновлення».

 

Відтак учасники прес-конференції відповіли на всі поставлені запитання журналістів.

Повідомила: Віра Дідух